V Číně se rychle šíří koronavirus. Nahrává mu zmírnění opatření i předchozí politika nulového covidu

Čína před týdnem zmírnila covidová pravidla a virus toho rychle využil. Podle svědectví ze země se šíří rychleji než kdy předtím. Mrtvých ale zatím podle oficiálních statistik nepřibývá.

„Až do minulého týdne jsem znal jenom dva lidi, kteří se tady v posledních třech letech nakazili covidem. Teď sedím doma, léčím se s tímhle virem – a asi polovina lidí, které znám v Šanghaji i Pekingu, ho má také. Šíří se hrozně rychle,“ píše na Twitteru britský novinář Edward Lawrence, který v Číně žije.

Za středu přibylo podle národní zdravotní komise 2291 symptomatických případů infekce koronavirem. O den předtím Čína hlásila 7679 nových případů covidu, z čehož bylo 2351 symptomatických a 5364 bez příznaků. Ve čtvrtek pak oficiální počet nově nakažených poklesl na 1944, uvedla agentura Nová Čína. Žádný člověk nakažený koronavirem za poslední den v Číně nezemřel, takže oficiální počet všech úmrtí od začátku epidemie v zemi s 1,4 miliardy obyvatel zůstal na hodnotě 5235.

Stanice CNN však popisuje aktuální dopad covidu na asijského obra mnohem dramatičtěji. Podle ní jsou v současné době v Pekingu prázdné ulice, opuštěná nákupní centra a lidé se drží co nejdál od sebe. Metropoli totiž zasáhla poprvé vážnější vlna covidu, týden poté, co představitelé země zmírnili restriktivní politiku.

Že je situace vážnější, než říkají oficiální čísla, podle CNN dokládá fakt, že úřady a obchody hlásí nedostatek zaměstnanců nebo změnu pracovního režimu, protože lidé onemocněli. Další zase zůstávají doma, aby se nenakazili v době, kdy mohou hrozit plné nemocnice a tedy zhoršení kvality péče.

Jedna z obyvatelek Pekingu sdělila CNN, že v posledních dnech onemocnělo 21 z 24 pracovníků její kanceláře v pekingském sousedském výboru, který má za úkol koordinovat záležitosti a aktivity v obytných domech. „Vzhledem k tomu, že naši nadřízení jsou většinou nakažení, není nám přidělováno mnoho práce,“ řekla. „Obvyklé akce, přednášky, představení nebo aktivity rodičů s dětmi se rozhodně konat nebudou.“

Čínská média, jako je agentura Nová Čína, se této vlně příliš nevěnují, upozorňují ale například na zhoršující se covidovou situaci v USA.

Experti oslovení CNN se ale obávají, že šíření nového koronaviru může být v Číně velmi rychlé. Zejména díky kombinaci dvou faktorů: extrémní nakažlivosti varianty omikron a tomu, jak málo byla čínská populace zatím pandemií postižená.

„Současné kmeny se budou v Číně šířit rychleji, než se šířily v jiných částech světa, protože ty měly určitou imunitu proti infekci z předchozích vln dřívějších kmenů,“ uvedl profesor epidemiologie Ben Cowling z Hongkongské univerzity. 

Že není vše úplně pod kontrolou, naznačuje i otevření nových improvizovaných zdravotních center, oficiálně spuštěných pro kontrolu chřipky.

Změna metodiky naznačuje změnu postoje

Čínská národní zdravotní komise tento týden oznámila, že přestává do statistik zahrnovat případy nákazy koronavirem u lidí, kteří nemají příznaky nemoci. Po ukončení plošného testování v zemi není podle komise možné přesné přírůstky asymptomatických případů určit.

Čínské úřady do minulého týdne uplatňovaly strategii nulového covidu a nařizovaly uzávěry hned při výskytu prvních případů nákazy. Zdůvodňovaly to tím, že chrání životy občanů. Po demonstracích proti koronavirovým opatřením, na nichž zazněly i výzvy k rezignaci prezidenta Si Ťin-pchinga, Peking strategii zmírnil a minulou středu oznámil zrušení klíčových omezení. 

Lidé, kteří mají jen lehké příznaky covidu-19 a ti zcela bez symptomů, mohou nově trávit izolaci doma. Školy, kde se covid nešíří, musely obnovit prezenční výuku. Pro cestování po Číně a pro přístup na veřejná místa, s výjimkou například domovů pro seniory či jeslí a školek, již není potřeba prokazovat se negativním testem.

Nová čínská pravidla také zrušila požadavky na testování, které kdysi dominovaly každodennímu životu, a obyvatelé místo toho přešli na používání domácích antigenních testů, pokud jsou k dispozici – to je další důvod, proč jsou oficiální čísla tak nespolehlivá.

Čína také slíbila, že zásadním způsobem zvýší proočkovanost obyvatelstva, zvlášť pak seniorů. Od čtvrtka se tak mohou lidé hlásit na druhou dávku boosteru, která by měla pomoci překonat nejhorší zimní měsíce. Agentura Reuters nicméně uvedla, že dvě vakcinační centra, která byla nově zřízena v Pekingu, zatím zela prázdnotou.

Pandemie možná skončí brzy

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus tento týden vyjádřil naději, že pandemie covidu-19 přestane být příští rok považována za celosvětovou zdravotní nouzi. Podle dalších činitelů WHO se pro to ale musí udělat ještě hodně práce. 

Krizový koordinátor WHO Mike Ryan například upozornil, že stále existují „obrovské části populace, které nebyly očkovány“.