Zasedají ustavující zastupitelstva. České Budějovice mají poprvé primátorku

Události: Nová vedení měst (zdroj: ČT24)

Primátorkou Českých Budějovic se stala Dagmar Škodová Parmová z ODS. Tatáž strana získala v osobě Petra Ryšky i primátora Jihlavy, kde radnici povede vítězné hnutí ANO s druhými ODS a lidovci. Nejpozději v pondělí se podle zákona uskutečnila ustavující zasedání nových zastupitelstev tam, kde výsledek komunálních voleb nebyl zpochybněn u soudů.

„Je to velká radost, ale také velká zodpovědnost. Nečeká nás snadné období, budeme se muset vyrovnat s vysokou inflací a energetickou krizí. Doufám, že společně provedeme město tímto obdobím a vybudujeme metropoli 21. století,“ uvedla po zvolení nová primátorka Českých Budějovic. Ve funkci nahradila Jiřího Svobodu (ANO), jenž město vedl osm let.

Škodová Parmová bude mít podle podepsané smlouvy pět náměstků, z nichž jen tři budou ve svých funkcích uvolnění, tedy s nárokem na plný plat. Statutárním náměstkem se stal Petr Maroš (ODS). Dalšími náměstky jsou Lubomír Bureš, Michal Šebek (oba ODS), Zuzana Kudláčková (Piráti) a Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice). 

Podle koaliční dohody bude mít ODS v novém vedení města převahu. Z jedenácti míst v radě jich obsadí sedm. Tři radní budou mít dohromady Společně pro Budějovice a Piráti. Jedno místo v radě připadne Jihočechům 2012. Nová primátorka také novinářům řekla, že vládu města bude podporovat i opoziční zastupitelka Světlana Procházková z hnutí Občané pro Budějovice (HOPB), která před čtyřmi lety kandidovala za sdružení ODS a nezávislých kandidátů.  

Prioritou nové primátorky je hlavně zlepšení dopravní situace. „Značí už jen to, že dneska jsem dorazila na poslední chvíli. A to přes město, kde popojíždím jen pět kilometru,“ uvedla Škodová Parmová po ustavujícím zasedání.

„Chceme město rozhýbat, řešit velmi intenzivně dopravu a také sem přinést nové možnosti pro bytovou výstavbu, rozvoj školství, pro rozvoj podnikání,“ zmínila. Dodala, že zavedení pozic neuvolněných náměstků neznamená jen finanční úsporu. „Ponechají si své pozice ve firmách a institucích, kde aktuálně pracují a přinesou určitý nový vhled tím, že se zde na radnici nezavřou do kanceláří, ale budou vše vnímat z většího rozhledu,“ sdělila.

ODS se vrací do vedení Českých Budějovic po dvanácti letech strávených v opozici. Naposledy byla součástí koalice ve volebním období 2006 až 2010.

Jihlavu povede ANO s ODS a lidovci

Jihlavskou radnici povede v novém volebním období vítězné hnutí ANO s druhými ODS a lidovci. Primátorem se stal Petr Ryška z ODS. Primátorský post tak nepřipadl vítězi voleb, kterým bylo hnutí ANO. Ryška vystřídal Karolínu Koubovou z Fóra Jihlava, jejíž uskupení Pirátů a Fóra bude v opozici. Koaliční smlouvu dopoledne podepsali zástupci ANO 2011, ODS a KDU-ČSL. Vítězné hnutí ANO má tři ze čtyř náměstků, lidovci jednoho.

Koalice má 24 hlasů z celkových 37, Jana Nagyová z ANO zatím nebude její součástí. Vyžádali si to ODS a lidovci kvůli tomu, že je Nagyová společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalovaná v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo. Slib jihlavské zastupitelky v pondělí Nagyová složila.

Zástupci stran dopoledne před podpisem koaliční smlouvy řekli v sídle ODS v Brněnské ulici, že při povolebním vyjednávání našli největší shodu ve svých programech. „V tuto chvíli nám to vychází jako taková ta nejmíň problematická varianta pro fungování města,“ uvedl Ryška, který vedl společnou kandidátku ODS a lidovců.

„S ostatními partnery jsme našli programové shody, ale nebyly tak významné,“ doplnil lídr ANO Radek Popelka. Na dotaz, proč přes vítězství ANO nebude primátorem, řekl, že hnutí upřednostnilo vznik silné koalice. „Je to i výsledek velkých kompromisů z naší strany, velkých ústupků, ale myslíme si, že to je ku prospěchu města,“ řekl.

Jablonec má primátora z ODS, vítězné ANO je v opozici

Zástupci ODS, Starostů pro Liberecký kraj, Pirátů a Společně pro Jablonec podepsali v Jablonci nad Nisou krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva koaliční smlouvu. Koalice bude mít většinu 16 ze 30 mandátů. Primátorem bude Miloš Vele (ODS), který byl v minulosti náměstkem pro ekonomiku. ANO, které volby v Jablonci vyhrálo a má devět zastupitelů, skončilo v opozici. 

Městská rada zůstala devítičlenná, uvolněnými, tedy s nárokem na plný plat, budou primátor a čtyři náměstci. ODS bude mít kromě primátora náměstka pro majetek Petra Roubíčka. Piráti budou mít statutárního náměstka pro rozvoj, kterým bude lídr Jakub Chuchlík. Za Společně pro Jablonec bude náměstkyní pro životní prostředí Lenka Opočenská. Náměstkyní pro humanitní oblast bude Jana Hamplová ze Starostů pro Liberecký kraj. Každý ze subjektů bude mít také po jednom neuvolněném radním.

V Ústí bude vládnout staronový primátor

Primátorem v Ústí nad Labem byl opět zvolen Petr Nedvědický z hnutí ANO, které volby v Ústí vyhrálo. Do funkce prvního náměstka byl na ustavujícím zastupitelstvu zvolen Tomáš Vlach z ANO. Druhým náměstkem se stal Bohumil Ježek z SPD a třetí náměstkyní Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů (UFO). Všichni čtyři budou vykonávat funkci jako uvolnění, tedy s nárokem na plný plat. Uvolněný bude také zvolený radní Pavel Tošovský.

Právě jeho ale vyzvala oblastní rada ODS, aby se do pondělní půlnoci vzdal mandátu zastupitele a odešel ze strany. Pokud tak neučiní do půlnoci, bude neprodleně svolán sněm místního sdružení ODS Střekov, který v souladu se stanovami ODS projedná jeho vyloučení. V tiskové zprávě to uvedl předseda oblastního sdružení ODS Libor Turek.

„Při ustavujícím zasedání zastupitelstva města Ústí nad Labem jsme čelili šokujícímu překvapení, stejně jako naši voliči a kolegové z demokratického spektra. To, že zastupitel zvolený za ODS, byl zvolen do rady města hlasy SPD a navíc podpořil do vedení města členy SPD, je pro nás absolutně nepřijatelné,“ uvedl Turek.

V radě usedne také Michal Mohr z SPD a Eva Nováková, Jiří Horák a Eva Fialová z ANO. Všichni budou neuvolnění.

Volby v Ústí nad Labem vyhrálo hnutí ANO, získalo 13 mandátů. Druhé bylo PRO! Ústí a získalo osm mandátů, pět křesel v zastupitelstvu obsadila koalice SPD s Trikolorou, ODS získala čtyři mandáty stejně jako Vaše Ústí, tři mandáty má UFO.

Primátorka v Karlových Varech obhájila funkci

Primátorkou Karlových Varů bude opět Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Na zasedání zastupitelstva obhájila funkci, kterou zastávala v uplynulých čtyřech letech. V devítičlenné radě bude pět uvolněných, tedy plně placených radních, a to primátorka, tři náměstci a jeden radní. Koalice má v 35členném zastupitelstvu 23 křesel.

Prvním náměstkem primátorky bude znovu Tomáš Trtek (ANO). Dalším náměstkem za ANO bude Martin Dušek. Karlovaráci budou mít náměstka Miroslava Vaňka. Uvolněným radním bude Petr Bursík (ODS z koalice SPOLU). V radě má ANO šest členů, Karlovaráci dva a SPOLU jednoho.

V Hradci Králové stále není jasné vedení města

Zastupitelé Hradce Králové na pondělním ustavujícím zasedání zastupitelstva nové vedení města nezvolili. Zvolené strany se totiž nedomluvily na většinové koalici, je ale jasné, že o jejím vytvoření bude stále jednat pět subjektů – koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, také ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Tyto subjekty jednají od voleb, v úterý 18. října ale ODS odmítla navržené rozdělení gescí a navrhla jednat i o vytvoření široké koalice včetně zapojení vítězného hnutí ANO. Strany pětikoalice si to ale následně rozmyslely. 

Město budou do zvolení nového vedení řídit současní funkcionáři v čele s primátorem Alexandrem Hrabálkem (ODS). Pondělní jednání zastupitelé přerušili a pokračovat v něm budou 15. listopadu. 

Zastupitelé složili slib zastupitele a určili, že primátor bude mít pět náměstků, zatímco dosud jsou náměstci primátora čtyři. Všech šest funkcionářů bude uvolněných, tedy plně placených. Rada města bude mít nadále jedenáct členů. Do následné volby primátora nikdo žádné návrhy nepředložil. Protože primátor zvolen nebyl, volba náměstků se nekonala.

Ve volbách vítězné hnutí ANO před zasedáním uvažovalo, že by na místo primátorky navrhlo svoji lídryni Janu Šandovou. Nakonec od toho upustilo. Předseda zastupitelského klubu ANO Lukáš Fiedler uvedl, že když budoucí pětikoalice nebyla měsíc po volbách schopná předložit návrhy na vedení města, tak to vyvolává otázku o její schopnosti vést město.

Zastupitelstva, kde volby nebyly zpochybněny

Pondělí je posledním dnem, kdy se mají podle zákona uskutečnit ustavující zasedání nových zastupitelstev ve městech a obcích, kde výsledek zářijových komunálních voleb nebyl zpochybněn u soudů.

Na rozdíl od hlavního města už měli ustavující zasedání zastupitelé v Brně nebo v Ostravě. V Praze byly napadeny výsledky voleb do zastupitelstva hlavního města a zastupitelstev městských částí. K prvnímu zasedání se už sešli nově zvolení zastupitelé Prahy 2, 12, 13 nebo Prahy 19 až 22. V Praze 6 se stal v pondělí starostou Jakub Stárek (ODS). Ve volbě ho podpořila většina 29 ze 42 přítomných zastupitelů. Stárkem vedená předvolební koalice ODS s KDU-ČSL se domluvila na spolupráci se STAN s podporou Zelených a Prahou 6 sobě.

Starostou pražského Radotína, tedy radnice Prahy 16, se stal Karel Hanzlík (ODS). V čele radnice je popáté za sebou - poprvé ve vedení města zasedl v roce 2006 a patří tak k nejdéle sloužícím starostům v Praze. 

Zastupitelé Prahy 3 ustavující schůzi v pondělí přerušili, protože žádné strany, které uspěly ve volbách, se zatím nedohodly na koalici schopné získat v zastupitelstvu většinu. Schůze bude pokračovat v úterý 8. listopadu.

Radnice Prahy 8 a 9 svolaly ustavující jednání až na začátek listopadu, ačkoli Městský soud v Praze z těchto městských částí návrh na neplatnost voleb nebo hlasování nedostal.

Ustavující zasedání svolává podle zákona o obcích zpravidla dosavadní starosta tak, aby se konalo do patnácti dnů po uplynutí lhůty pro podání návrhu soudu na neplatnost voleb nebo neplatnost nebo po nabytí právní moci soudního rozhodnutí o volební stížnosti, pokud jí nebylo vyhověno. Jestliže se ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva obce v zákonné lhůtě neuskuteční a nebylo svoláno ani na pozdější termín, svolá je ministerstvo vnitra.

Ustavujícímu zasedání předsedá zpravidla dosavadní starosta, případně nejstarší člen zastupitelstva obce do doby, než tuto roli převezme nově zvolený starosta nebo místostarosta. Na ustavujícím zasedání volí zastupitelé také další členy rady obce.