Do olomouckého chrámu se po opravě vracejí barokní Englerovy varhany. Jsou největší v Česku

Do olomouckého chrámu svatého Mořice se postupně vracejí po generální opravě největší varhany v Česku, které se řadí zároveň i mezi největší ve střední Evropě. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera z roku 1745. Restaurování varhan se ujali varhanáři ze Slovinska, opravené části se do Olomouce postupně vracejí v několika kamionech. Plně rozeznít by se měly v chrámu opět na podzim, řekl organolog olomoucké arcidiecéze Jan Gottwald. Restaurování mořických varhan stálo téměř 38 milionů korun.

Jednotlivé části varhan začali odborníci rozebírat v prosinci 2020, demontáž ukončili loni. Na začátku letošního února se nástroj odvezl do Slovinska, od dubna se vrací. „V pondělí příští týden přijede v pořadí třetí kamion, počítáme, že jich bude dohromady pět nebo šest. Zhruba 90 procent dílenských prací je již hotovo,“ uvedl Gottwald.

Kompletní varhany by se měly vrátit na své místo podle smlouvy do konce září, největší část montáže tak čeká odborníky v červnu a červenci, poté se už nástroj začne postupně ladit. „Celkově by se měly varhany rozeznít na podzim,“ doplnil organolog. Od rozsáhlé opravy očekávají odborníci zlepšení technického stavu nástroje. Přibudou navíc i moderní prvky, které přispějí i k lepší interpretaci varhan.

Podle Gottwalda jde o rozsáhlou rekonstrukci, naposledy byly varhany takto demontovány před více než půlstoletím, od té doby prošly jen dílčím servisem či opravami za pochodu. „Nyní se přistoupilo k detailnímu restaurování, nástroj byl nyní rozebrán do šroubečků a proběhly na něm konzervační restaurátorské zásahy,“ doplnil s tím, že v současné době jde v tuzemsku o největší restaurování tohoto druhu.

Královna moravských varhan má dnes 7884 píšťal

Původní barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera byl uveden do provozu 22. září 1745. Už tehdy se varhanám, které měly 2361 píšťal, říkalo pro jejich velikost Královna moravských varhan. V původní podobě se varhany uchovaly do poloviny 20. století, kdy prošly velkou rekonstrukcí, kterých se ujala v letech 1959 až 1971 krnovská firma Rieger-Kloss.

Nástroj byl tehdy mnohonásobně rozšířen, připojen byl k nim také nový pětimanuálový hrací stůl. Tato obnova ještě zvýšila výrazové hudební možnosti klasického barokního nástroje, který má dnes pět manuálů, 95 rejstříků a 7884 píšťal, píše se na webu chrámu.

Podle odborníků jsou varhany zvukově nesmírně bohaté. Jde o jedno z mála dochovaných děl Michaela Englera, který bývá považován za zakladatele slezského varhanářství. Odborníci už dříve řekli, že oprava byla nutná hlavně kvůli životnosti komponentů, které byly do varhan přidány při poslední rekonstrukci v 60. letech, opravit bylo třeba především elektronické součásti.