Vedení Prahy schválilo zákaz podomního prodeje energií. Umožňuje to novela zákona

V Praze bude od začátku března platit zákaz podomního prodeje energií. Nové nařízení, které reaguje na situaci na trhu po konci některých dodavatelů energií, schválili městští radní. Proti původnímu znění zákaz na základě došlých připomínek zahrnuje i prodej elektřiny či plynu na veřejných místech mimo obchodní prostory. Obce mohou prodej zakázat od ledna, umožnila to novela energetického zákona.

Loni v říjnu ohlásila konec činnosti skupina Bohemia Energy, která v Česku dodávala energie zhruba 900 tisícům klientů. Následovali další drobní dodavatelé. „Této těžké situace již začala využívat řada subjektů, včetně takzvaných 'energošmejdů', kteří formou podomního prodeje nabízejí dodavatele a tlačí občany, zejména ohrožené skupiny, jako jsou senioři, matky samoživitelky a další, do uzavírání značně nevýhodných smluv,“ stojí ve schváleném dokumentu.

V Praze několik let platí zákaz podomního prodeje stanovený tržním řádem města. Ten je však založen na živnostenském zákoně a na prodejce spadající pod zákon energetický není podle magistrátu aplikovatelný. Nové nařízení je založeno na novele energetického zákona, která obcím umožnila konkrétně prodej energií zakázat. Za porušení bude od března hrozit pokuta do výše 100 tisíc korun.

Skupina Bohemia Energy byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku. Jako důvod ukončení činnosti loni uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy. Klienti společností přešli do takzvaného režimu dodavatele poslední instance, ve kterém jim energie musí po dobu šesti měsíců dodávat zákonem stanovení dodavatelé. Během této doby si klienti musí zajistit nové smlouvy.