Celníci na jižní Moravě zadrželi čtyři běžence. Dalších šest cizinců objevila policie na Ústecku

Jihomoravští celníci v pátek ráno zadrželi na dálnici D2 poblíž Lanžhota na Břeclavsku čtyři běžence, pravděpodobně jde o Afghánce. Cestovali v nákladním prostoru bulharského kamionu, uvedla v tiskové zprávě mluvčí celníků Lada Temňáková. Další Afghánce a jednoho Maročana zadrželi také ústečtí policisté. Přes Česko se chtěli dostat do Německa a Francie. Všichni skončili v záchytném zařízení pro cizince.

Mobilní hlídka jihomoravských celníků kontrolovala nákladní vozy na odstavném parkovišti na D2. „Řidič bulharského kamionu je oslovil s tím, že při kontrole plachty a uzávěr na návěsu zaslechl podezřelé zvuky. Celníci proto podrobili vozidlo důkladné kontrole,“ uvedla mluvčí.

Podle dokladů měl řidič převážet dřevěné sloupky do vinice z Bulharska do Německa. Po odkrytí plachty návěsu celníci zjistili, že tomu tak skutečně je, nicméně v části bližší kabině seděli na dřevě čtyři muži. „Celníci je vyzvali, aby vystoupili a předložili doklady a z důvodu bezpečnosti je také podrobili osobní prohlídce,“ řekla Temňáková.

Muži neměli žádné doklady

Podle Celního úřadu jsou zadržení běženci zřejmě Afghánci. Žádné doklady totožnosti však nepředložili, u sebe měli jenom kartičky uprchlického tábora v Rumunsku. Celníci následně přivolali hlídku policie a muže jí předali k dalšímu prošetření.

Běženců zajištěných na jihu Moravy v posledních měsících přibylo. Například na začátku loňského listopadu celníci na dálnici D2 kontrolovali kamion s návěsem, ve kterém bylo 48 migrantů, Syřané a Turci. Lidi v návěsu odhalil velkokapacitní rentgen.

Pět Afghánců a jeden Maročan

Dalších šest běženců zadržela také policie v Ústeckém kraji. Pětice Afghánců, kteří měli namířeno do Německa, si policejní psovod všiml u čerpací stanice v Petrovicích na Ústecku. Ani tito muži u sebe neměli žádné doklady totožnosti. 

Policisté je převezli do nemocnice na test na covid-19 a rentgen zápěstí k určení věku. „Všichni uváděli, že jsou nezletilí. Z výsledků vyšetření vyplynulo, že jde o čtyři dospělé muže a jednoho nezletilého,“ uvedla mluvčí krajské policie Šárka Poláčková.

V Rumunsku měli nastoupit na ložní plochu kamionu za pomoci převaděče, zatímco řidič vykonával povinnou přestávku a spal. „Později řidič pravděpodobně zaslechl hluk z návěsu kamionu, zastavil na sjezdu z dálnice a z návěsu je vyhodil. V cestě pokračovali pěšky až do Petrovic,“ řekla Poláčková. 

Jednoho Maročana pak objevila policejní hlídka u benzinové čerpací stanice na 44. kilometru dálnice D8 ve směru na Ústí nad Labem. Muž bez dokladů uvedl, že cestoval na podvozku kamionu s rakouskou poznávací značkou v domnění, že ho doveze do Vídně. „Jeho cílem byla Francie nebo Španělsko. Pod nápravou se ukryl v Maďarsku a v úkrytu strávil 16 hodin. Při druhé zastávce kamionu slezl, neboť byl již velmi unavený,“ uvedla mluvčí.