Požár zničil lovecké chaty Na Tokáni v Českém Švýcarsku

Požár zničil historické, památkově chráněné chaty Na Tokáni v Českém Švýcarsku na Děčínsku – z jedné budovy nezbylo téměř nic, druhá je těžce poškozená. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, kromě požáru samotných chat bojovali i s plameny, které se rozšířily do okolního porostu. Chaty, které sloužily turistům, byly uzavřené, majitel je chtěl otevřít po víkendu.

Místo podle aktuálních informací ohledávají vyšetřovatelé, hasiči dohašují torza chat a les v okolí. „Nevypadá to, že by dnes proběhla likvidace, možná někdy večer, nevím,“ řekl po čtvrté hodině odpoledne mluvčí hasičů. Nevyloučil, že zasáh skončí až ráno. Do pátečního večera pravděpodobně nebude ani vyčíslena škoda.

Do oblasti Na Tokáni vyjeli hasiči před sedmou hodinou ráno, zavolali je revírníci. „Revírníci vyrazili do lesa, protože z něj viděli stoupat kouř. Hledali původně lesní požár a zjistili, že hoří dvě chaty, které donedávna sloužily jako ubytovací a restaurační zařízení,“ uvedl mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Na Tokáň postupně přijelo šestnáct hasičských jednotek, stupeň požárního poplachu se kvůli rozsahu zásahu zvýšil z druhého na třetí. Již při příjezdu první skupiny byly objekty podle ředitele HZS Ústeckého kraje Romana Vyskočila již plně zachváceny plameny. Podle ředitele správy parku Pavla Bendy požár nejspíše nesouvisí s nynějším suchem – plameny nezasáhly okolí chat. „Takže se jednalo buď o technickou závadu, nebo žhářství, to je můj prvotní názor. S počasím to nemá souvislost,“ uvedl. Policie podle jejího mluvčího Daniela Vítka zatím nezná příčinu požáru.

Před polednem byl požár budov prakticky zlikvidovaný. „Moc z nich nezbylo,“ podotkl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Zásah však pokračoval, protože se plameny z chat rozšířily i do okolního porostu – hořelo asi na dvou hektarech v těžko přístupném terénu.

„Je velmi členitý, skalnatý. Oheň utíká do skal. Nasazení je velmi intenzivní a dostupnost vody není velká,“ upřesnil mluvčí. Po druhé hodině odpoledne ale již hasiči dohašovali poslední lokální ohniska. S hašením pomáhal i vrtulník – nad Tokáň přiletěl 21krát, naposledy před druhou hodinou odpoledne.

V lokalitě Na Tokáni stály historické chaty lovců tetřevů postavené v alpském stylu v 19. století. Později začaly sloužit turistickým účelům. Oblast je oblíbeným výletním cílem, zároveň je památkově chráněná. Zničené chaty patří soukromému vlastníkovi, jejich dosavadní podoba pocházela ze třicátých let minulého století. Požár je již jednou poškodil, a to na počátku 20. století.

„Budovy jsou zajímavé tím, že působí jako sruby, ale vesměs jsou to zděné stavby obložené dřevem. To lze vidět bohužel i z ohořelého torza, vystupují zdi a komíny,“ přiblížil Antonín Kadlec z Národního památkového ústavu.

Podle ředitele obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jana Šmída se chaty zřejmě připravovaly na obnovení provozu po pauze vynucené koronavirem. To potvrdil zástupce jejich majitelů Miroslav Keller. „Čekali jsme s otevřením na pondělí. Měli jsme i spoustu rezervací, to teď budeme muset všechno vyřešit,“ řekl.

Šmíd zdůraznil, že jde pro národní park o velkou ztrátu. „Troufl bych si říct, že co jsou pro Beskydy chaty na Pustevnách, tím jsou pro České Švýcarsko chaty Na Tokáni,“ srovnal.