„Jak si tu pojmenujeme ulice či náměstí, je naše věc,“ říká primátor Hřib

Interview ČT24: Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) (zdroj: ČT24)

Náměstí před ruskou ambasádou v Praze nově ponese jméno zavražděného oponenta Putinova režimu Borise Němcova. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) tím magistrát vyšel vstříc přání občanů a pokračuje v české tradici hájení lidských práv. Hřib v Interview ČT24 rozebíral také bytovou krizi v hlavním městě a možné regulace krátkodobého nájemného. Pokud se prý problém se službami typu Airbnb vyřeší, pro bydlení se tím uvolní 10 tisíc bytů. Město ale podle něj musí dělat také další kroky – například stavět byty nové.

„Jsme koalice změny, která se rozhodla vyjít vstříc přání svých občanů a naslouchat jim,“ řekl Hřib s odkazem na petici za přejmenování náměstí. Podotýká, že hlavní město se připojuje k iniciativě dalších metropolí, které se k podobnému kroku uchýlily, například Washingtonu či Kyjevu.

Pirátský primátor má za to, že mnoho Rusů bude za přejmenování náměstí rádo, Němcov byl totiž prý oblíbeným liberálním politikem. „Nevidím v tom žádný problém. Pozval jsem ruského velvyslance na ceremoniál,“ dodává Hřib s tím, že odpověď na pozvánku zatím magistrát nedostal.

Konstatuje také, že zatím neobdržel negativní reakce ani z ruského velvyslanectví, ani z Moskvy. „Dokonce i prezident Putin konstatoval, že viníci vraždy musí být dopadeni a potrestáni,“ připomíná primátor.

Vedle náměstí Praha přejmenuje také alej na Stromovce v Praze 7. Ta nově ponese jméno zavražděné novinářky Anny Politkovské. „Je to téma, které je důležité si připomínat. Že jsou tu lidé, kteří za svou práci podpory demokracii a boje proti korupci položili život,“ je přesvědčen šéf hlavního města. Zdůrazňuje, že v případě Němcova a Politkovské nešlo jen o kritiky Putinova režimu, ale i o kritiky dění na východě Ukrajiny.

„To je naprosto v souladu s hodnotami, které vyznáváme. A proto si myslím, že přejmenování náměstí bylo určitě namístě,“ doplňuje Hřib, podle nějž tím Praha navazuje na českou tradici v oblasti hájení lidských práv. „Reagujeme na to, co nám navrhli občané a nasbírali podpisy. Souhlasí s tím i pozůstalí a rodina Borise Němcova,“ přibližuje s tím, že na ceremoniál přijede i dcera zavražděného opozičního politika.

Nová místopisná pojmenování
Zdroj: ČT24

„Za minulé koalice se tu děly strašné věci“

Místopisná komise konstatovala, že s přejmenováním není problém, nikdo například nemusí měnit občanské průkazy. Dosavadní název Pod Kaštany nadále ponese přilehlá ulice.

Když se ale Praha ptala na změnu názvu poprvé, komise návrh zamítla. „To bylo za předchozí koalice a tady se děly strašné věci,“ interpretuje Hřib. „Předchozí koalice se snažila nadbíhat čínské diktatuře, do smlouvy mezi městy se dostala klauzule o uznávání jedné Číny, která tam neměla co dělat,“ popisuje. Předchozí pražská koalice podle něj měla hodnoty nastavené jinak.

„Je důležité mít nějaké hodnoty, evropské hodnoty, jako jsou podpora svobody, demokracie, právního státu. Pevně doufám, že si tu demokracii a svobodu budeme užívat, jak dlouho to jen bude možné,“ věří primátor.

Záležitost nepovažuje za problém s mezinárodním rozměrem: „Jak si tu pojmenujeme ulice či náměstí, je naše věc,“ tvrdí.

Krize bydlení může mladé talentované vyhnat do zahraničí, varuje Hřib

Primátor Prahy v rozhovoru mluvil také o krizi v oblasti bydlení. Vysoké nájmy podle něj nevyřeší pouze regulace platforem pro sdílené bydlení, jako je například Airbnb, je potřeba učinit i další kroky. Regulace služeb typu Airbnb ale nájmy ovlivní – pokud se totiž problém podaří vyřešit, pro nájemní bydlení se uvolní deset tisíc bytů. „To bude mít vliv na výši nájemného,“ je přesvědčen Hřib.

Zdůrazňuje, že cena a dostupnost bydlení je jedním z hlavních faktorů konkurenceschopnosti měst, a pokud se nájmy v Praze nepodaří snížit, mladí a talentovaní lidé by mohli odcházet za lepším do zahraničí. Bytovou krizi proto považuje za jeden z nejvýznamnějších problémů. Na nájemné by podle Hřiba mělo padnout maximálně třicet procent měsíčního platu, v současnosti to ale často bývá více.

Využití Airbnb v Praze
Zdroj: ČT24

Airbnb a podobné platformy chce regulovat na čtyřech úrovních. Služby by měly předávat údaje o ubytovacích jednotkách a počtu hostů, z nějž se vypočítává poplatek za přenocování, který vybírá město. Důležité je také zmocnění pro obce, aby mohly samy regulovat poskytování krátkodobého nájemného na svých územích. „Z mého pohledu by bylo ideální, kdyby se Airbnb vrátilo do sféry sdílené ekonomiky, kde začínalo. Tu nechce nikdo regulovat,“ doplňuje primátor.

Regulace bude podle něj předmětem intenzivní politické diskuze: „V Praze si nejsme schopni sami schválit zákon. Zákon se bude schvalovat v parlamentu, kde bude nutné dosáhnout konsensu všech politických stran,“ podotýká Hřib a dodává, že Praha dala dohromady teze, které jsou pro ni klíčové.

Primátor hlavního města by také uvítal více pravomocí pro jednotky vlastníků a změnu stavebních předpisů tak, aby nedocházelo k nekalé konkurenci hotelům. Prázdný dům, který majitel využívá ke krátkodobým pronájmům, je totiž v podstatě hotel načerno, který nemusí plnit požární, hygienické a jiné předpisy, upozorňuje Hřib.

Využití Airbnb v Praze podle městských částí
Zdroj: ČT24

Pomoci mají rekonstrukce i nová výstavba

Paralelně s Airbnb je ale třeba řešit také výstavbu, dodává Hřib. V předchozím roce podle něj v Praze začala výstavba pěti tisíc nových jednotek, což je rekord za poslední dekádu. „Připravujeme plán pro družstevní bydlení, rekonstruujeme městské byty,“ ilustruje primátor a dodává, že potřeba jsou také změny v územním plánu hlavního města.

Do budoucna by dle svých slov rád, aby byty stavělo i město, které se nyní soustředí na opravy více než dvou tisíc jednotek. „Byl bych rád, abychom zahájili městské projekty. Byl bych rád, kdyby se nám podařilo využít i stávající městské budovy, které nemají využití,“ nastiňuje Hřib a podotýká, že v rané fázi jsou například diskuze o převodu karlínských kasáren ze správy státu do správy Prahy.