Prostějovský dopravní terminál dostane nový kabát. Práce začnou v dubnu

Prostějov se letos dočká moderního dopravního terminálu. Se stavebními pracemi již souhlasili městští radní. Většinu z nákladů na dílo v celkové hodnotě přibližně 30 milionů korun by měla pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Zástupci města  již spustili tendr k výběru možného zhotovitele terminálu. Osloveno bylo osm případných dodavatelů. Jejich nabídku pak město vyhodnotí a rozhodne o vítězném zhotoviteli celé zakázky. Stavební práce mají začít počátkem dubna, skončit by měly letos v srpnu.

„Modernizace se bude týkat přemístění linek příměstské autobusové dopravy z ulice Hliníky do modernizovaného dopravního terminálu – podél ulice Blahoslavovy. Dojde k úpravě celého Floriánského náměstí, kde budou obnoveny veškeré zpevněné plochy,“ uvedl primátor města Prostějova František Jura (ANO).

Podél komunikace v ulici Hliníky vznikne zároveň kolmé a šikmé parkovací stání, v místě přechodu stezky pro cyklisty v ulici Hliníky pak radní plánují vybudování vyvýšeného zpomalovacího práhu pro zklidnění dopravy.

Dopravní změny doplní i bikesharing

Mezi dalšími novinkami, které letos čekají obyvatele Prostějova, je pokračování regenerace sídliště Šárka a dokončení opravy Plumlovské ulice. Lidé se budou moci letos svézt po městě také na zapůjčeném kole.

Radnice totiž plánuje, že na jaře zahájí zkušební provoz systému sdílení kol, takzvaný bikesharing. Pilotní projekt bude stát několik set tisíc korun. Úředníci jej chtějí poté podrobně vyhodnotit a rozhodnout o jeho dalším osudu.