Karvinou povede vítězná ČSSD s ANO a KSČM. Primátorem bude Wolf

Karvinou povede koalice vítězné ČSSD spolu s ANO a KSČM. Primátorem bude opět Jan Wolf (ČSSD). Koalice má převahu 33 hlasů v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Koaliční dohodu politici podepíšou ještě odpoledne.

V jedenáctičlenné radě budou mít sociální demokraté sedm mandátů, partnerům nabídli po dvou místech, přičemž ANO a komunisté budou mít shodně po jednom náměstkovi. Sociální demokraté dostanou kromě postu primátora i dva náměstky.

ČSSD radnici dosud ovládá pouze ve spolupráci s KSČM, dosavadní koalice by měla většinu 24 hlasů. Wolf přesto preferoval širší spolupráci. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že by hnutí ANO mohlo pomoci prosazovat zájmy města na úrovni kraje či vlády, kde má ANO zastoupení. „Nechceme politikařit. Karviná se potřebuje dále rozvíjet. Potřebujeme tak spojit všechny síly, které tady po volbách jsou. Rozhodli jsme se proto pro širokou koalici,“ uvedl Wolf.

„Chceme nadále pokračovat v projektu Bezpečná Karviná. Jeho součástí je i boj s obchodem s chudobou, kdy jsme vyhlásili bezdoplatkové zóny. Dále chceme pokračovat v představeném projektu Karviná všemi deseti, kdy se budeme snažit získat na deset jednotlivých záměrů až deset miliard korun. Rovněž budeme chtít pokračovat v započatých projektech rekonstrukce krytého bazénu, přestavbě ubytovny Kosmos na byty a rekonstrukci tří domů na náměstí,“ vyjmenoval Wolf.

Koalice si už rozdělila kompetence

Primátor bude mít ve své gesci rozpočet a městskou policii. Náměstkem opět bude Lukáš Raszyk (ČSSD), který bude mít na starosti investice, dotace a komunální služby, a nově Andrzej Bizoń (ČSSD), který bude mít resort školství, kultury a sportu. Radními za sociální demokracii budou Blanka Dadoková, Zdeněk Vojkůvka, Dalibor Závacký a Radim Slíva.

Komunisté budou mít v radě dosavadního náměstka Miroslava Hajdušíka, který bude mít na starost sociální věci a krizové situace, a jako radního Karla Wiewiórku. „Jsem rád, že nám voliči dali mandát k tomu, pokračovat ve vedení města. Respektujeme rozhodnutí nejsilnějšího koaličního partnera, který chtěl vytvořit trojkoalici,“ uvedl Hajdušík.

ANO bude mít v radě Vladimíra Kolka, který bude jako náměstek zodpovědný za územní plán. Radním bude lídr kandidátky a náměstek hejtmana Martin Gebauer. „Jsem spokojen, že vítězná strana vzala v potaz vůli občanů v Karviné a složila koalici ze tří nejsilnějších stran. Věřím tomu, že to bude ku prospěchu. Jako nové hnutí, které přijde do rady, můžeme vnést nový pohled na rozvoj města,“ řekl Gebauer. 

Komunální volby v Karviné vyhrála ČSSD s 19 mandáty. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty, třetí KSČM bude mít pět zastupitelů. Čtvrté je sdružení Karvinskakoalice.cz se třemi mandáty. Rovněž tři zastupitele bude mít SPD, která skončila pátá. Šestá je koalice Piráti a Starostové se dvěma mandáty. Sociální demokraté vyhráli v Karviné volby i před čtyřmi lety, nyní si o jeden mandát polepšili.

Primátorem města se Jan Wolf stal už letos v lednu. Ve funkci vystřídal dlouholetého primátora Tomáše Hanzela (ČSSD), který se loni na podzim stal poslancem a na svou funkci rezignoval. Hanzel o odchodu z funkce hovořil dlouhodobě a tvrdil, že oba posty jsou náročné a není možné je skloubit. Pro Wolfa tehdy hlasovalo všech 37 přítomných zastupitelů.