V Olomouci s přehledem vyhrálo ANO. Chce mít primátora, jednat bude se šesti stranami

Komunální volby v Olomouci vyhrálo ANO, získalo 14 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ProOlomouc a třetí koalice Pirátů a Starostů, obě uskupení mají po šesti mandátech. Vítězné ANO už ukončilo první kolo jednání o případné koaliční spolupráci, dál bude jednat se všemi stranami kromě SPD a KSČM.

Čtvrtá ODS má pět mandátů, čtyři zastupitele bude mít KDU-ČSL. Tři mandáty získalo hnutí spOLečně, stejně jako koalice SPD a SPOZ. Po dvou zastupitelích získala KSČM a ČSSD. Voleb se zúčastnilo 38,16 procenta voličů.

Zástupci olomouckého ANO už ukončili první kolo jednání o případné spolupráci. Nárokovat si chtějí post primátora, uvedl tamní lídr ANO a kandidát na primátora Miroslav Žbánek. Nyní si podle něj ANO vzalo čas na to, aby vyhodnotilo požadavky a představy ostatních politických stran a hnutí, se kterými od sobotního večera jednalo.

ANO vyjednávalo například s ODS. Olomoucký lídr ODS Martin Major řekl, že koalice obou stran je „teoreticky možná“. „Od začátku jsme vylučovali spolupráci s komunistickou stranou a do značné míry s SPD,“ uvedl Major. Podle něj je logické, že ANO chce post primátora, protože zvítězilo s velkým náskokem. 

Jednat už nebudou s KSČM a SPD

V neděli večer nebo v pondělí by mělo být zahájeno druhé kolo povolebního jednání. „Tam si už budeme asi ladit nějaké konkrétnější představy o rozložení sil v radě, případně o personálním zastoupení nebo některých programových mantinelech jednotlivých subjektů,“ podotkl Žbánek.

Volební zisk podle Žbánka dává hnutí ANO v Olomouci pro jednání o budoucí koaliční spolupráci dobrou výchozí pozici. „Kopíruje v zásadě preference celorepublikové, což nás samozřejmě těší. A je větší, než jsme měli před čtyřmi roky,“ uvedl.

Po volbách 2018 - Studio Ostrava speciál (zdroj: ČT24)

Podle výsledků voleb připadá v úvahu například koalice ANO, ProOlomouc a Pirátů, která by měla většinu 26 zastupitelů. Koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a ČSSD by disponovala 25 hlasy. Pokud by místo ČSSD bylo součástí této širší koalice hnutí spOLečně, tak by měla 26 zastupitelů. 

Dalších jednání o budoucí radniční koalici se podle Žbánka nezúčastní zástupci KSČM a SPD. „U obou těchto subjektů volební matematika říká, že není možné při reálné konstelaci jednat dál o složení koalice. Tam oni respektují opoziční roli a v zásadě jsme se shodli na obrysech práce a dalšího vyjednávání jejich role v opozici. Bylo to velmi korektní jednání,“ podotkl Žbánek.

Mandát od voličů je pro nás jednoznačný a post primátora bude tou základní podmínkou pro jednání o budoucím koaličním projektu.
Miroslav Žbánek
olomoucký lídr ANO a kandidát na primátora

Další zvolené subjekty se jednání nevyhýbají

Lídr ProOlomouc Tomáš Pejpek sdělil, že je připraven s ANO jednat. „Domluvili jsme se s Piráty na vytvoření společného vyjednávacího bloku a budeme se snažit vyjednat koalici s ANO na tomto půdorysu. Chceme nabídnout alternativu pro Olomouc, protože tyto strany nejsou spojeny s minulou érou,“ uvedl.

Pro Piráty a Starosty je podle jejich lídra Hynka Melichara varianta koalice s ANO a ProOlomouc přijatelná. V zastupitelstvu by měla většinu 26 hlasů. „V politice je to často o menším zle. I když třeba ANO není náš úplně nejbližší partner, tak je pro nás menší zlem varianta, že spolu s ProOlomouc budeme v této koalici, než kdyby se ANO domluvilo třeba s ODS,“ řekl Melichar, podle kterého se díky volebním výsledků podařilo rozbít tradiční radniční koalici v Olomouci.

V rámci případné koalice bychom byli lépe schopni prosazovat naše priority, se kterými jsme do voleb šli. I když si dovedeme představit i scénář silné opozice, která doposud v olomouckém zastupitelstvu chyběla.
Hynek Melichar
lídr seskupení Piráti a Starostové

Podle lídra KDU-ČSL Ladislava Šnevajse je volební zisk ANO tak silný, aby si samo vybralo koaliční partnery. „Míč je na jejich straně. Určitě jsme otevřeni jednání a pokud se najde shoda, tak si tu spolupráci umím představit. Záleží samozřejmě na vítězi voleb,“ řekl Šnevajs, podle kterého je pochopitelné, že si ANO nárokuje post primátora. KDU-ČSL v Olomouci obdržela zhruba 7,4 procenta hlasů. 

V roce 2014 komunální volby v Olomouci vyhrálo hnutí ANO, které získalo 23,41 procenta hlasů voličů a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu obsadilo 12 míst. Druhá ČSSD dostala 18,69 procenta hlasů a získala deset mandátů. Pro třetí ODS hlasovalo 11,05 procenta voličů a měla pět zastupitelů. KDU-ČSL měla pět mandátů. Po čtyřech mandátech obsadila KSČM a TOP 09. Sdružení Občané pro Olomouc získalo tři mandáty a ProOlomouc dva. V Olomouci poslední čtyři roky vládla koalice složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.