Prodeji padělků zabrání speciální kódy na lécích. Jistota pro pacienty bude znamenat investice navíc pro lékárny

Události: Unikátní 2D kód na krabičce (zdroj: ČT24)

Už tři měsíce testují některé lékárny v Česku nový systém, který by měl zabránit prodeji padělků léčiv. Namísto klasického čárového kódu mají balení léků speciální 2D kód. Nový prvek má dát pacientům jistotu, že nedostanou padělek. Pro lékárny ale bude znamenat náklady navíc a zdržení při výdeji. Od příštího února budou muset mít kód povinně všechna léčiva na předpis.

Každá krabička s novým kódem má unikátní číslo. Když si bude pacient chtít koupit nebo vyzvednout najednou pět balení stejného léku, bude muset lékárník naskenovat do speciálního systému každé balení zvlášť.

„Dřív jsem mohl sejmout kód, napsat číslovku pět. Podle nové směrnice budu muset u každého balení ověřit neporušenost, sejmout kód a u každého dalšího postup opakovat,“ popsal zástupce vedoucího lékárny Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Martin Šimíček. Brněnská lékárna systém testuje od dubna.

Čím víc krabiček, tím větší zdržení

Podle evropských zákonodárců jde ale o jedinečný postup, jak garantovat, že lék je pravý. Po načtení se totiž daný kód v systému zneplatní. „V momentě, kdy konkrétní balení léku zmizí z oficiálního systému, následně už ho nebude možné vydat,“ vysvětlil předseda představenstva Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv Jakub Dvořáček.

Pro pacienty sice nová směrnice bude znamenat jistotu, pro lékárny ale investice navíc. Novou čtečku kódů ani speciální software jim totiž nikdo nezaplatí. „Problém je v tom, že až po úroveň lékáren celý projekt platí výrobci, ale lékárnám nedá nikdo ani korunu,“ řekl lékárník Martin Šimíček.

Padělky jsou u nás výhradně na internetu

Padělané léky se přitom v českých kamenných lékárnách dosud nikdy neobjevily. K falzifikátům se tak u nás můžou lidé dostat výhradně přes internet. „Padělky jsou dnes už poměrně kvalitní, takže to nemusí laik na první pohled poznat,“ řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Černému trhu vévodí nabídka léků na hubnutí, anabolika nebo léky na erekci.

Dobrovolné testování systému se změní v povinnou praxi 9. února příštího roku, kdy začne takzvaná protipadělková směrnice platit.