„Plecháč“ rozšíří sbírku historických tramvají brněnského dopravního podniku

Sbírku brněnského dopravního podniku rozšíří další historická tramvaj. Vůz 4MT, přezdívaný „Plecháč“, z roku 1950 je předčasným dárkem ke sto padesátému výročí městské hromadné dopravy v Brně. Pracovníci v dílnách dopravního podniku vracejí vraku, který stál čtyřicet let v depozitáři Technického muzea, původní podobu.

Dělníci v medlánecké vozovně chtějí historickou tramvaj během příštích měsíců opravit tak, aby znovu brázdila brněnské ulice jako kdysi. „Spolupracujeme jak s pamětníky, kteří tady ještě v dílnách pracují a pamatují si, jak spousty věcí udělat, tak i s technickým muzeem, které má rozsáhlé archivy,“ řekl koordinátor oprav retro vozů DPMB Jiří Černý.

Na tramvaji v ústředních dílnách pracují skoro všechny profese, které je možné tam nalézt. V těchto dnech například stolaři. „Ve výkresech byl materiál břest, který už v dnešní době není možné sehnat. Je z bývalého Sovětského svazu, nahradili jsme ho jilmem,“ řekl stolař Jan Krištof a přiznal se, že největší strach má z výroby stropních dílců, které jsou ohýbané téměř do pravého úhlu.

Dělníci rekonstruují historickou tramvaj 4MT (zdroj: ČT24)

Jen o pár metrů dál stojí v dílně vlečný vůz, druhá polovina budoucí soupravy. Na něm je ještě dobře vidět, v jak špatném stavu se do dílen oba vozy dostaly. „Ten vůz stál na venkovním prostranství skoro čtyřicet let – v areálu Technického muzea v depozitáři v Líšni,“ konstatoval Jiří Černý.

Do jara příštího roku plánuje Dopravní podnik města Brna opravit celkem čtrnáct takových retro vozů. Budou to nejen tramvaje, ale také autobusy a trolejbusy.