Pražané nechtějí další domy na svých sídlištích. Proti zahušťování výstavby sepisují petice

Pražané se začali bouřit proti zahušťování sídlišť (zdroj: ČT24)

V některých částech Prahy se lidé začali bouřit proti zahušťování sídlišť. Stavba nových bytových domů hrozí v Horních Měcholupech, v Ďáblicích nebo v Kamýku, kde podepsalo petici proti plánované výstavbě už přes dva tisíce lidí. Situací se proto začal zabývat i magistrát.

V Kamýku je nyní zhruba dva tisíce bytů. Během několika let by mohla přibýt další tisícovka. V ohrožení je například místní školka Beránek, kterou už developer JRD koupil. „Místo ní chce postavit třináct pater bez ohledu na to, že to je stabilizované území a vedle je další školka,“ upozorňuje Aleš Herzog, který proto zorganizoval petici. 

Developer se hájí tím, že jeho záměr není ještě definitivní. S městskou částí dál jedná: „Získali jsme zde řadu konstruktivních podnětů, se kterými plánujeme pracovat při jeho přípravě.“ JRD ale není jediná společnost, která má s Kamýkem plány. V lokalitě chce stavět hned pět developerů.

Nové domy mají vzniknout například i v místě stávajícího obchodního centra. Podle starosty Milana Maruštíka (ANO) souvisí zvýšený tlak i s budoucí výstavbou metra D. Místní ale doufají, že jim pomůže hlavně pražský magistrát.

Magistrát nechá zpracovat studii území

„Budeme zpracovávat územní studii, která pojme celé sídliště jako celek a do detailů vymezí, kde by třeba měla vzniknout nová školka nebo kde musí být zachován obchod,“ řekla České televizi náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ).

Institut plánování a rozvoje (IPR) považuje už nyní některé záměry developerů za neakceptovatelné. „O některých se dá diskutovat. Jsme rádi, že se to prověří územní studií,“ uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč. Studie by mohla být hotová v horizontu dvou až tří měsíců. Do té doby město v lokalitě zastavilo prodej pozemků.