Zlínská nemocnice má babybox nové generace. Podobá se inkubátoru

Krajská nemocnice Tomáše Bati má babybox nové generace.  S klimatizací, vytápěním a dvoustupňovou signalizací omezující falešné poplachy. Nové zařízení nahradí do pěti let všechny původní schránky v republice. V Česku je aktuálně 72 babyboxů, 44 z nich je nových. Celkem jejich dvířky prošlo 160 dětí. Jen letos jich bylo jedenáct.

Nemocnice ve Zlíně má babybox už deset let, byl prvním v celém kraji. „Do schránky byly za tu dobu odloženy dvě holčičky, 8. prosince 2010 Věra a 8. března 2014 Gabriela,“ řekla mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská.

Místo původní schránky nyní výrobce instaloval novou, moderní. „Nový babybox je z nerezu, dvoukřídlá dvířka se otvírají automaticky a po vložení miminka a aktivaci senzoru se sama zavřou. Babybox má také fotobuňky, které brání jakékoliv kolizi dítěte s dvířky. Vnitřní prostor je klimatizován a je napojen mnohonásobně jištěnou signalizací na stálou službu a na mobilní telefony,“ popsal babybox výrobce Zdeněk Juřica.

  • Nejvytíženější babyboxy
    Praha – Hloubětín – 25 dětí
  • Brno – 16 dětí
  • Zlín – 2 děti
  • Nejvíce odložených dětí – 22 v roce 2011 
  • Celkem odložených dětí – 160
    92 chlapců, 68 děvčat
  • Nejčastější jména
    7x Jana
    5x Jiří
    4x Ivana, Jaroslav, Andrea, Kateřina, Tomáš

Zakladatel projektu babyboxů v Česku Ludvík Hess přijede modernizovaný babybox do Zlína pokřtít 5. prosince. „V současné době je v naší zemi 72 babyboxů. Do nového a snad lepšího života díky nim vstoupilo celkem 160 dětí,“ řekl Ludvík Hess.