Obyvatelé Suchých Lazců brojí proti obchvatu. Chtějí jinou než schválenou verzi

Stavba obchvatu se komplikuje (zdroj: ČT24)

Společně autobusem přijeli protestovat na Krajský úřad Moravskoslezského kraje na čtyři desítky obyvatel Suchých Lazců. Nechtějí, aby přes území jejich obce vedl obchvat sousedního Komárova, konkrétně jeho jižní varianta. Požadují jeho severní verzi.

„Komunikace by proťala území Suchých Lazců včetně zemědělské půdy,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

Úřady i Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní počítají s jižní variantou trasy obchvatu Komárova, které vede přes území Suchých Lazců. „Obchvat Komárova má jít na úkor Suchých Lazců. Definitivně se změní charakter krajiny,“ řekl již dříve starosta opavské části Petr Orieščík (ČSSD). Vyhlášení referenda už zastupitelé schválili. Podle starosty je také zvláštní, že jimi nechtěná jižní trasa je o 900 metrů delší, ale přitom je údajně výrazně levnější.

„Chápu občany Suchých Lazců, že nechtějí obchvat na svém území. V rámci Opavy je ale důležité, aby obchvat někudy vedl,“ sdělil k tomu opavský primátor Radim Křupala (ČSSD). Jeho náměstek Josef Stiborský (KDU-ČSL) už dříve uvedl, že severní varianta by stála 4,3 miliardy korun, ta jižní 2,1 miliardy.

Severní varianta obchvatu je ale bohužel dvakrát tak dražší. A zasahuje do chráněných vodních pásem. Z tohoto pohledu vypadá jižní trasa jako reálnější.
Radim Křupala
opavský primátor

Podle starosty Suchých Lazců může přinést jižní varianta problémy s odkupem pozemků. Podle něj několik desítek vlastníků je připraveno případný prodej co nejdéle blokovat. „Jejich majitelé už avizovali, že neprodají,“ řekl.

Zvažoval se i průjezd Komárovem

Původně ŘSD pracovalo se třemi variantami. Vedle severní a jižní trasy se hovořilo také o průtahu Komárovem. Jeho cena se odhaduje na přibližně 2,5 miliardy korun. Varianta ale nyní už není aktuální. Hodnocení jejího vlivu na životní prostředí nedopadlo dobře.

Obyvatelé opavské městské části Suché Lazce budou znovu v referendu hlasovat o trase obchvatu sousedního Komárova, který má vést přes katastrální území Suchých Lazců. Referendum vedení radnice spojí s prvním kolem prezidentských voleb, uskuteční se tedy 12. a 13. ledna.

O stejné věci se referendum v obci už konalo. V roce 2012 téměř 100 procent hlasujících odmítlo plánovanou trasu obchvatu. Opavský magistrát ale tehdy pro formální nedostatky referendum neuznal.