Ostravskou čtvrť Salmu mají osídlit sociálně slabí. Místní jsou proti

Ostravané se obávají zhoršení podmínek k bydlení (zdroj: ČT24)

Dřív klidná čtvrť Salma ve Slezské Ostravě se podle místních mění k horšímu. Tři tamní vybydlené bytové domy nedávno od firmy Residomo koupil podnikatel, který do nich plánuje nastěhovat sociálně slabé obyvatele. „Starousedlíci se zlobí a zároveň mají obavy z toho, že se jejich čtvrť v budoucnu může proměnit v sociálně vyloučenou lokalitu. Tomu se snaží předejít dlouhodobě,“ poznamenala redaktorka České televize Markéta Radová.

Podle ní tak ještě předtím, než firma Residomo trojici domů prodala podnikateli Rostislavu Mitrusovi, jednali starousedlíci ze Salmy se zástupci obvodní radnice. Navrhovali, ať budoucnost bytovek vezme pod svá křídla právě obvod.

„Zvažoval se případně nějaký domov pro seniory nebo sociální byty. A to tak, aby vše odpovídalo nějakým kvalitativním a hygienickým normám,“ sdělil Kamil Horák, mluvčí obyvatel čtvrti Salma, sdružení Slezská pro život.

Radnice ovšem koupi domů odmítla – a získal je zdejší podnikatel. „Podnikatel na kameru mluvit nechtěl, ale mimo ni uvedl, že v domech poskytne bydlení sociálně slabým lidem, že má na to právo. Bytovky předtím podle svých slov opraví,“ zjistila Markéta Radová.

My bychom byli rádi, kdyby se domy opravily - a byli bychom rádi, kdyby zde byly rodiny s dětmi. Ale vzhledem k tomu, že se tady chodí dívat potenciální nájemníci na byty, máme z toho trošku obavu.
Iveta Vojtěchovská
obyvatelka čtvrti

Podle starousedlíků by se sem mohlo nastěhovat 120 nebo klidně i 200 nových obyvatel. Třeba v tomto bytovém domě je ale záchod jen na patře a odpadní vody jdou do žumpy.

Obyvatelé: Hygienické podmínky v domech jsou otřesné

Hygienické podmínky v domech jsou podle lidí z okolí nevyhovující a zmiňují i další technické problémy budov. Ty ovšem obvodní stavební úřad nepřipouští. Podle mluvčího slezskoostravské radnice to potvrdila kontrola.

„Stavebně technický stav obou bytových domů byl úměrný době jejich užívání. O tomto byli zástupci místních obyvatel informováni na schůzce s vedením radnice městského obvodu,“ sdělil Jan Král, mluvčí Úřadu městského obvodu Slezská Ostrava.

Podle vládní Agentury pro sociální začleňování je aktuálně v Ostravě identifikováno 15 lokalit. Dalších 43 ubytoven či hotelových domů má schválený provozní řád, jak poznamenal lokální konzultant agentury Marek Mikulec.

V Karviné šli v podobném sváru s nepřizpůsobivými obyvateli razantní cestou. Radnice rozhodla, že tamní ghetto v Novém Městě oddělí od okolních domů branami a ploty.

Oplocení bytových domů (zdroj: ČT24)