Policie vyšetřuje neobjasněnou smrt Roma v žatecké restauraci

Události: Vyšetřování smrti v žatecké restauraci (zdroj: ČT24)

Víc policistů hlídkuje v Žatci po úterní smrti šestadvacetiletého Roma. Ten zemřel poté, co se dostal do konfliktu v restauraci, u kterého zasahovali i strážníci. Podle výsledků pitvy nikdo cizí vinu nenese. Rodina i celá místní komunita s tím nesouhlasí a odvolávají se na záznamy incidentu.

Incident se stal v úterý 18. října kolem sedmé hodiny večer. Do pizzerie v Žatci přišel muž, který tam podle svědků začal napadat přítomné ženy. Z amatérských záběrů ale není zřejmé, co přesně se v restauraci dělo.

Autor videa tvrdí, že jeden ze zákazníků na zdrogovaného muže zaútočil. Podle autora pořízeného videozáznamu drželi policisté pachatele násilím. „Městská policie mu lámala ruce a dávala mu pouta a ten jeden, co se ním pral, mu dával ještě bomby na ksicht,“ tvrdí očitý svědek. To ale z videí zřejmé není, slyšet je ale sténání zadrženého muže.

Vyjádření Pizzeria PANAMERA
Zdroj: ČT24

„Strážníci zakročili přesně v souladu se zákonem,“ hájí postup městských strážníků jejich ředitel. Na zemi prý násilníka drželi, protože se stále choval agresivně. Zadržený mladík však záhy zkolaboval.

Ačkoliv se mu strážníci snažili poskytnout první pomoc, šestadvacetiletý muž z Loun zemřel. „Podle těch prvotních výsledků soudní pitvy nebylo zjištěno cizí zavinění,“ uvedla mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.

Problémy byly na více místech

Mladíka nejdřív zadržela policie v Lounech, do Žatce ho pak vezla do nemocnice na psychiatrické oddělení kvůli drogové závislosti. Tam byl ale propuštěn a záhy se snažil dostat zpět do Loun.

V Žatci, jen pár hodin před smrtí, ho ale vyhodili z autobusového nádraží a podobně to vypadalo i v nádražní restauraci. Incident v pizzerii ale skončil tragicky.

Rodina nyní požaduje opakování pitvy. Policie mezitím vyhodnocuje veškeré důkazy a záznamy a připravuje opatření na příští týden, kdy se v Žatci uskuteční pietní shromáždění.