Poslední šichta ve vítkovické ocelárně

Ocelárna v Ostravě-Vítkovicích, která má asi stoletou tradici, zavírá. Zanikne přes tři sta pracovních míst. Hutní firma Vítkovice Steel, která se specializuje na výrobu válcovaných výrobků z oceli, má v Ostravě ještě válcovnu a výrobnu výpalků, kde pracuje kolem sedmi set zaměstnanců. Ty zůstávají v provozu.

Majitelé vítkovické ocelárny rozhodli o jejím uzavření letos v únoru, když odmítli zásadní investici do takzvaného sekundárního odprášení konvertorové haly, bez které jí právě na konci září vyprší povolení. „Pro mnohé je to smutné loučení. Jsou tady případy, kdy v této ocelárně pracoval z jedné rodiny otec, syn i vnuk,“ uvedl předseda odborů Vítkovice Steel Zdeněk Kološ.

Konec začal odmítnutím odprášení

Firma Vítkovice Steel patří skupině podnikatelů, kteří se skrývají za pěti společnostmi se sídlem na Kypru. Koupili ji loni od ruské skupiny Evraz Group, jež ji řídila skoro deset let. Podle ruských médií jsou novými vlastníky investoři z ukrajinského ocelářského holdingu Průmyslový svaz Donbasu.

Fungování ocelárny už v minulých letech ohrožovala nízká poptávka a zaměstnanci bývali opakovaně část roku doma a pobírali šedesát procent platu. Loni se společnost dostala ze záporných čísel, rozhodnutí zavřít ocelárnu to ale nezvrátilo. 

Poslední odpich proběhl o víkendu. A naposledy projela městem také Veronika - pojízdný mísič pro převoz surového železa, které do Vítkovic po železniční trati dodávala firma ArcelorMittal Ostrava.  “Poslední Veronika měla číslo 29. Tím končí jízdy Veronik přes Ostravu,“ konstatovala mluvčí hutní firmy  Barbora Černá Dvořáková.

Podle odborníků se dlouho neudrží ani válcovna. Polotovar, takzvané bramy, bude firma dovážet hlavně z Ruska. Tím se výroba plechů prodraží. Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala vyjádřil už dříve obavu, že se do Ruska přesunou všechny provozy. Firma to ale dementovala. A zatím nekomentovala ani konec ocelárny. Mluvčí Jaromír Krišica potvrdil ukončení provozu, oficiální vyjádření vydá během 30. září.

Až 70 porcent zaměstnanců má jinou práci

Podle odborového předáka Kološe nehrozí, že by většina zaměstnanců ocelárny skončila na úřadu práce. „Asi padesát lidí přešlo do jiných provozů Vítkovice Steel, někteří odcházejí do předčasných důchodů,“ informoval Kološ.

Další lidé najdou uplatnění v jiných hutních firmách v regionu. Novou práci má zajištěnou přibližně sedmdesát procent lidí z rušené ocelárny. „Přijmeme  přibližně dvacet lidí z ocelárny Vítkovice Steel. Bude se jednat o taviče, odlévače a také jeřábníky velkých jeřábů,“ potvrdila mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přijetí desítek zaměstnanců avizovala také strojírenská firma Vítkovice Heavy Machienery. „Přijmeme několik desítek zaměstnanců bývalého Evrazu. Vybíráme si ty nejkvalitnější,“ řekl po rozhodnutí o definitivním konci ocelárny ředitel Jan Gajda.

Firma vyplatí odstupné až 19 platů

Zaměstnanci také dostali ve většině případů nadstandardní odstupné, někteří i devatenáct měsíčních platů.  „Jedná se asi o čtyři sta až pět set tisíc korun. Výše odstupného závisí na výdělku a počtu odpracovaných let,“ potvrdil předseda odborů Zdeněk Kološ.

  • Historie výroby a zpracování železa sahá ve Vítkovicích do roku 1828, kdy byla založena Rudolfova huť. První železo tam bylo vyrobeno roku 1830. V roce 1889 byla založena kovárna a roku 1911 byla uvedena do provozu první válcovací trať.
  • Za komunismu byla ocelárna součástí Vítkovických železáren a strojíren Klementa Gottwalda, od roku 1992 patřila pod akciovou společnost Vítkovice. Roku 2001 firma vyčlenila hutní výrobu do společnosti Vítkovice Steel, kterou stát roku 2005 prodal za necelých šest miliard ruské těžařské a ocelářské skupině Evraz Group.
  • Na dvou konvertorových pecích vítkovické ocelárny bylo vyrobeno za více než třicet let celkem přes 22 milionů tun oceli.