Jak šel čas a dluh s Grand Prix

Už několik let končí Velká cena silničních motocyklů ve ztrátě. V roce 2011 skončil podnik v minusu 31 milionů, další rok 40 milionů, před dvěma lety byla ztráta 42 milionů korun. Za loňský ročník je dluh zatím nejvyšší - téměř 60 milionů korun. Rozhodující schůzka o budoucnosti MotoGP v Brně proběhne v nědeli 16. 8. 2015.

Červenec 2014

Automotodrom Brno avizuje nedostatek peněz na další ročník MotoGP. Promotérovi šampionátu španělské společnosti Dorna poslal výpověď smlouvy na rok 2015.

Srpen 2014

Ministerstvo školství odmítá zaslat slíbenou dotaci na Velkou cenu 2014 ve výši 30 milionů. Důvodem je, že se jedná o veřejnou podporu, kterou musí schválit Evropská komise. Autoklub ČR ani automotodrom nechtějí být konečným příjemcem peněz se závazky.

Rada Jihomoravského kraje proto schválila, že garantem financování brněnské Grand Prix bude kraj. Ten se má zaručit za to, že se každý rok podaří sehnat peníze na tzv. zalistovací poplatek.

Září 2014

Krajští zastupitelé schválili návrh jihomoravského hejtmana Michala Haška, aby se kraj stal garantem konání akce pro rok 2015.

Na ministerstvo došla pozdní žádost o dotaci na další ročník. Autoklub ČR ji neposlal včas, protože podklady z Brna přišly pozdě. Podle zjištění ČT je brněnský okruh totiž poslal poslední den, kdy bylo možné podat žádost.

Listopad 2014

Kraj chce vytvořit příspěvkovou organizaci, která by zaštiťovala práva na pořádání jednotlivých ročníků závodu Grand Prix. Společnost by měla od promotéra šampionátu koupit licenci od roku 2016 a zástupce by v ní měly mít kromě kraje také vláda a město Brno. Záměr schválila Rada Jihomoravského kraje.

Automotodrom je po posledním ročníku 2014 ve ztrátě téměř 60 milionů. Stále čeká na dotaci od ministerstva.

Prosinec 2014

Vznik krajské společnosti, která by se podílela na pořádání a financování MotoGP, schválili i jihomoravští zastupitelé.

Vláda oznámila, že poskytne slíbenou dotaci, pokud Jihomoravský kraj převezme odpovědnost. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek v prohlášení uvedl, že kraj je připraven dojednat do 7. ledna 2015 s vládou takové podmínky, které umožní poskytnutí dotace.

Leden 2015

Kraj převezme za závody odpovědnost a získá od vlády třicetimilionovou dotaci na loňský ročník.

Automotodrom se má podílet na pořádání Grand Prix. Spolupracovat bude s Jihomoravským krajem.

Zda se v Brně pojede Grand Prix i v tomto roce, má být jasné do konce března. Promotér šampionátu stále čeká na uhrazení dluhu.

Únor 2015

Jihomoravský kraj získal dotaci od ministerstva školství. Krajští právníci nyní jednají s advokáty promotérské společnosti Dorna, jakým způsobem peníze převést. Podle hejtmana Michala Haška by vše mělo být vyřízeno do konce března.

Duben 2015

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje schválilo uzavření smlouvy o spolupráci při pořádání Grand Prix mezi Jihomoravským krajem, společností Dorna a společností Automotodrom Brno. Ten ji ale kvůli nevyřešenému dluhu nepodepíše.

Promotér stále čeká na zaplacení dluhu. Kraj, který má na účtu dotaci už měsíc, ho z ní zaplatit nemůže. Je totiž schválená v roce 2015 a nedá se použít na předchozí rok.

Květen 2015

Ministr financí Andrej Babiš chce, aby kraj vrátil nevyužitou dotaci 30 milionů. Hejtman ale tvrdí, že není důvod spěchat, a vrátit ji zatím nehodlá.

Španělský promotér chce vědět, jestli může počítat s finanční podporou od českého státu. Termín je stanovený na první červnový den. Navíc stále nedostal zaplaceno za zalistovací poplatek na loňský ročník.

Červen 2015

Brno zváží poskytnutí mimořádné dotace 50 milionů na zachování Velké ceny. Původně přitom mělo na letošní ročník přispět jen deseti miliony. Proti jsou například koaliční zastupitelé za Stranu zelených. Naopak některé opoziční strany nevylučují, že zvednou ruce pro.

Rada města Brna podpořila jednorázovou dotací 50 milionů letošní závod Grand Prix. Schválit ji musí ale i zastupitelstvo.

Audit hospodaření Automotodromu Brno - zastupitelé dostali verzi bez konkrétních čísel, procent a částek za účtované služby. Důvodem je zachování obchodního tajemství.

Pořadatelé pozastavili prodej vstupenek na Grand Prix 2015.

Velká cena se letos v Brně pojede i přes finanční problémy. Zastupitelstvo ale padesátimilionovou dotaci neprojednalo. O tom, jak to bude s případnými dalšími ročníky nebo financováním toho letošního, se má dál jednat.

Červenec 2015

Ministryně školství Kateřina Valachová se dohodla s promotérem, že by budoucí ročníky mohl zaštiťovat spolek tvořený městem Brno a Jihomoravským krajem. Jak vznikne, mají být strany schopné garantovat do 15.8.2015.

Není jisté, jak se zaplatí loňský dluh, jak zaslat Dorně peníze na uhrazení letošního ročníku 2015, ani jak bude vypadat budoucí financování.

K uhrazení dluhu za rok 2014 se nikdo nemá. Ministryně řekla, že to není starostí ministerstva a nebude se tím zabývat. Hejtman uvedl, že zástupce Dorny řekl, že si to má vyřešit automotodrom. Ten tvrdí, že jim zástupce řekl, že se k závazku na uhrazení má přihlásit stát. Také dodal, že pokud to má vyřešit automotodrom, tak na to nemá finance.

Srpen 2015

Ministerstvo školství se snaží vyjednat blokovou výjimku, díky které by se daly státní peníze poslat bez rizika veřejné podpory na Grand Prix.

Automotodrom nesplňuje podmínku podniku v nesnázích. Má vyšší dluh, než je polovina kapitálu. Podle něj je to vina nesplněného slibu hejtmana - před půl rokem do celkového dluhu nebyla započítána nesplacená 30 milionová dotace.

Zastupitelé Jihomoravského kraje i města Brna schválili vznik spolku. Je v něm Brno, Jihomoravský kraj, jihomoravská Centrála cestovního ruchu a Turistické informační centrum města Brna. Od roku 2016 by se spolek mohl stát garantem zalistovacího poplatku za motocyklové závody a stal by se vlastníkem práv na jejich pořádání. Ani tak ale není jisté, zda se v příštích letech Velká cena v Brně pojede. Vše bude záležet na promotérovi závodů, společnosti Dorna. Ta čeká na zaplacení částky ve výši 110 milionů korun za neuhrazené licence.

V neděli 16. 8. 2015 proběhne finální schůzka ministryně školství s zástupce promotérské společnosti. Valachová má předložit návrh, jak poslat peníze na závod a neporušit tak evropské právo. Hejtman mezitím musí zjistit, jak poslat na závod slíbených 20 milionů z krajského rozpočtu. Po schůzce už by mělo být jisté, zda bude tradice MotoGP v Brně pokračovat, nebo ne.