Pražský magistrát má po roce ředitelku. Vede ho právnička Děvěrová

Praha – Novou ředitelkou pražského magistrátu je právnička Martina Děvěrová. Funkce se ujala začátkem února. Magistrát neměl ředitele od ledna loňského roku, kdy z funkce odešel Martin Trnka. Ten post sám opustil poté, co se ho tehdejší primátor Tomáš Hudeček chystal odvolat kvůli jeho podpisu pod půlmiliardovou zakázkou.

Děvěrová byla dosud z titulu funkce zástupkyně ředitele řízením magistrátu pověřena. Její jmenování do čela úřadu se zhruba 2 000 zaměstnanci ale ještě muselo schválit ministerstvo vnitra, což se nyní stalo.

Po Trnkově odchodu magistrát řídil Radovan Košťál. Po nástupu vládnoucí koalice ho Děvěrová nahradila. Na magistrátu před lety zastávala rovněž funkci ředitelky kanceláře primátora a v minulosti pak mimo jiné působila i na ministerstvu vnitra.

Trnka pracoval na magistrátu téměř dvacet let. Funkce se vzdal několik dní poté, co Hudeček oznámil, že ho chce odvolat. Svůj odchod zdůvodnil nedůvěrou primátora a únavou. „Pocit opotřebení gradoval v posledních měsících. Navíc mým pracovním vytížením trpěla i rodina. Nastal čas, abych zkusil něco jiného,“ řekl tehdy. Podle Hudečka ale Trnka pochybil, když podepsal zakázku za půl miliardy korun.

Zakázka se týkala pokračování a rozvoje problematického ekonomického systému. Trnka ji podepsal v roce 2010 a úřad ji v jednacím řízení bez uveřejnění zadal firmě Gordic. Město za smlouvu dostalo pětimilionovou pokutu od ÚOHS, Hudeček tehdy uvedl, že městu navíc mohla vzniknout až stomilionová škoda. Trnka ale odpovědnost za případnou škodu odmítl: „Rada schválila smlouvu a mně uložila udělat formální krok k jejímu uzavření… Vedoucí úřadu tu je od toho, aby plnil své povinnosti, rozhodnutí a vládnutí patří politikům.“

Vydáno pod