Prodej domu v Ústí nad Labem vyvolává spory

Ústí nad Labem - Děti ze zájmových kroužků z Domova dětí a mládeže v Ústí nad Labem nejspíše přijdou o budovu v Churchillově ulici. Vedení města chce totiž zařízení přestěhovat jinam. Podle radních již současná budova nevyhovuje a zastupitelstvo dokonce odsouhlasilo její prodej. Opozice s tím nesouhlasí a tvrdí, že cena je podezřele nízká. Pokud se prodej opravdu uskuteční, děti se přestěhují do nedalekého kulturního domu, který město za 166 milionů opravuje.

Weinmannova vila, kde v současnosti dům dětí a mládeže sídlí, by měla být prodána za více než 20 milionů korun, součástí nabídky jsou i pozemky s výměrou více než 10 tisíc čtverečních metrů. Oboje má získat firma AEC Novák. Opoziční zastupitelé však prodej za takovou cenu rozhodně odmítají.

„Já myslím, že přesto, že se může zdát 20 milionů jako velká suma, je to značně podhodnocené,“ říká ústecký zastupitel za KSČM Jaroslav Kubín a dodává, že pokud by se počkalo, dalo by se vydělat více.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Avšak náměstek primátora Jan Řeřicha a jeho kolegové očekávají spíše opačnou situaci. Podle nich hrozí, že ceny nemovitostí budou v budoucnu klesat.

Vila je ve špatném stavu

Vedení města navíc prohlašuje, že budova, do které již investovalo přes tři čtvrtě milionu korun, není v dobrém stavu. „Když se podíváte dnes do toho domu, uvidíte, že děti už by tam dále neměly pracovat,“ upozorňuje Řeřicha. S pobytem dětí v tomto prostředí již dříve nesouhlasil hygienik, a tehdy se mluvilo o tom, že se děti budou muset stěhovat.

Ředitel domu dětí a mládeže Jan Eichler s prodejem souhlasí a říká, že za špatnými hygienickými podmínkami jsou špatné rozvody a vlhkost v domě. Navíc se prý zvyšuje počet dětí, které kroužky navštěvují, a budova tak praská ve švech.