Kamenický Šenov musí za chyby v dotacích zaplatit přes 40 milionů

Kamenický Šenov (Českolipsko) - Kvůli chybám při čerpání dotace na výstavbu domu s pečovatelskou službou musí Kamenický Šenov vrátit 20,299 milionu korun a navíc zaplatit stejně velké penále. Více než čtyřicetimilionová sankce představuje celý roční rozpočet města, což může být pro zadlužený Šenov likvidační. Českolipský finanční úřad se navíc chystá prověřit i dalších 10 akcí, na něž město čerpalo v minulých letech dotace. Bude kontrolovat například stavbu parkoviště pod Panskou skálou, rekonstrukci školní jídelny nebo sklářského muzea.

Sankce vyměřil městu finanční úřad kvůli spornému vyfakturování prací, na něž se dotace nevztahovala, a především kvůli půlročnímu opožděnému vyúčtování. Radnice se nyní snaží s úřadem jednat o zmírnění sankcí, na dům s pečovatelskou službou si totiž město vzalo i hypotéku ve výši 40 milionů korun, a na zaplacení pokuty tak nemá peníze. „Nebylo to pochybení v čerpání účelu dotace, ale došlo k nedodržení termínu vyúčtování a dalším administrativním pochybením. Požádali jsme o odklad plateb a současně jsme podali žádost o prominutí vyměřených odvodů finančních prostředků na Finanční úřad v České Lípě a na ministerstvo financí,“ řekl na nedávném zasedání zastupitelstva starosta Jaroslav Andrysík (ODS).

Bývalé vedení města bylo kvůli špatnému hospodaření odvoláno

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Bývalé vedení města bylo na sklonku minulého roku právě kvůli špatnému hospodaření odvoláno. „Je to zvůle finančního úřadu. Na všechny investice byly vypracovány audity,“ hájil se před zastupiteli bývalý starosta Ota Raiter (nez. za ČSSD), podle kterého navíc předchozí kontroly žádné problémy neodhalily: „V případě, že se k nám bude finanční úřad takto dál chovat, tak doporučuji, aby se město s ministerstvem soudilo.“ K odpovědnosti se ale nepřihlásil, i když měl řadu let investice ve městě na starosti: „Stejně všechno dělali úředníci. To měl na starosti vedoucí odboru investic.“

Kamenický Šenov přitom není v Libereckém kraji jediným městem, které má platit za chyby z minulosti, podobně je na tom třeba Harrachov. Město má z rozhodnutí vrchního soudu zaplatit zhruba 100 milionů korun kvůli dluhu, který vedení města převzalo v roce 1993 spolu s rozestavěnými bytovými domy, sklářským muzeem a sbírkou skla při privatizaci tamního závodu Crystalexu. Radnice připravuje spolu s právníky dovolání k Nejvyššímu soudu. Pro město by sankce ve výši dvou ročních rozpočtů znamenala rozprodej většiny majetku.

Oto Raiter
Zdroj: ČT24