Místo vlaků jezdí mezi Ostravou a Opavou jen autobusy

Ostrava - Kvůli závadě na vlakové soupravě nejezdí až do příštího týdne vlaky mezi Ostravou a Opavou. Nafta a olej, které vytekly z nádrže vlaku, znečistily více než půl kilometru kolejí. Štěrk a pražce tak musí dělníci odtěžit. Cestující se musí připravit až na půlhodinová zpoždění náhradní dopravy. Škoda na kolejišti se pohybuje kolem 20 milionů korun. Správce kolejí je bude vymáhat na Českých drahách.

Osobní souprava způsobila závažnou ekologickou havárii u stanice Děhylov. „Došlo k utržení kardanové hřídele u osobního vlaku, který mířil ze Svinova do Opavy. Následkem této mimořádnosti došlo k úniku paliva,“ upřesnila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Nafta a olej znečistily zhruba 600 metrů trati. Část úseku museli hasiči provizorně přikrýt fólií, aby případný déšť nevyplavil ropné látky do přilehlého rybníka Štěpán. „Je to velice závažná havárie ze dvou důvodů. Jednak došlo k úniku téměř tisíce litrů nebezpečných látek v podobě oleje a nafty, tím druhým důvodem je, že k tomu došlo v přírodní rezervaci,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Odbor ochrany životního prostředí Magistrátu města Ostravy nařídil odtěžení kontaminovaného štěrku, výměnu pražců a také odebrání a vyhodnocení vzorků. České dráhy zastavily mezi Ostravou-Svinovem a Děhylovem veškerý provoz. Cestující musí jezdit autobusy.

„S ohledem na to, že jízda autobusu je výrazně delší než vlaku a ve špičkách je ta doprava ještě komplikovanější, zpoždění mohou být až kolem půl hodiny,“ upozorňuje mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Podle Správy železniční dopravní cesty bude úsek vyloučený z provozu minimálně ještě další týden.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)