Zákaz alkoholu v Olomouci už vynesl radnici 50 tisíc korun

Olomouc – Do křížku se „suchým zákonem“ se v Olomouci už dostaly dvě stovky lidí. Strážníci, kteří kontrolují dodržování zákazu pití alkoholu v centru města platného od začátku roku, nejčastěji udělují pokuty bezdomovcům. Vybrali již téměř 50 tisíc korun. Radnice zatím sklízí chválu od spokojených obyvatel i turistů.

Vyhláška, kterou loni schválili olomoučtí zastupitelé, zakazuje konzumaci alkoholu v centru města a také v okolí škol, zastávek městské hromadné dopravy nebo dětských hřišť. Přesto hlídky městské policie nacházejí každý den ve městě průměrně deset silně podnapilých lidí. „Za měsíc jsme zjistili 203x porušení vyhlášky. Ve více než sedmdesáti procentech byla vyřešena domluvou. Vyhláška byla směřována především vůči osobám, které jsou nepřizpůsobivé – většinou jsou to lidé bez domova,“ shrnula mluvčí městské policie Magda Václavíková.

Pokuta ale nemusí být podle pracovníků olomoucké charity dostatečnou hrozbou. Lidé bez domova tak k vyhlášce přistupují rozdílně. „Někdo je tak v dluzích, že ho pokuta 500 korun nerozhodí. A jsou lidé, kteří dávají pozor a schovají to,“ popsal Tomáš Pavlíček z Charity Olomouc.

Na zavedení zákazu popíjení alkoholu má vedení města ze strany obyvatel i návštěvníků Olomouce zatím kladné ohlasy. Na tvrzení, že vyhláška splnila svůj účel, je ale ještě brzy. „Možná se dá zlepšení přičítat současnému počasí, které není vhodné k tomu posedávat venku a popíjet alkohol,“ poukázala mluvčí magistrátu Jana Doleželová.

Olomouc není první město v kraji, které suchý zákon zavedlo. Podobná vyhláška platí už několik let například v Uničově, Šternberku nebo Prostějově.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)