Dům ze slámy už stojí – bude nejkrásnější ze vsi?

Božanov (Broumovsko) – Experimentální dům ze slámy postavil v Božanově na Broumovsku Jakub Wihan. Snaží se dokázat, že sláma může sloužit jako odolný stavební materiál. K životnímu prostředí je šetrná a dům je příjemný k bydlení.

Božanovský dům postavený z 350 balíků slisované pšeničné slámy je v Česku jedním z pouhých pár desítek, jeho tvůrce Jakub Wihan se ale mohl inspirovat v Anglii nebo Americe. Hrubá stavba byla hotova za tři týdny, stála méně než půl milionu korun – ovšem stavební inženýr Wihan ušetřil za projekt, který připravil sám. Na první pohled nemusí budova vypadat mimořádně. „Je to klasická vápenná omítka z hašeného vápna s betonářským pískem 1:3,“ přiblížil majitel domu. Očekává, že vydrží více než 200 let.

Uvnitř již slaměný dům mimořádný je. Nejenže ze stěn doslova „kouká sláma“, ale především tvar místností nepřipomíná obvyklou zděnou budovu. „Rohy jsou zaoblené, jsou organické tvary. Na vás působí, že se cítíte útulně,“ dodal inženýr Wihan. Během roku by měl slaměný dům dostat vybavení, na podzim se chce Jakub Wihan nastěhovat.

Podle architekta Bohumíra Prokopa by ale časem nemusela být podobná stavba tolik podivuhodná. „Dnes to vidíme hlavně na mladších lidech, kteří výrazně inklinují blíž k přírodě než naše generace nebo generace našich otců. Hledají v tom nový způsob životního stylu,“ nastínil. Jakub Wihan odhaduje, že domů z nosné slámy je zatím v Česku zhruba čtyřicet.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)