Podoba památníku válečným letcům vyvolala v Budějovicích bouři

České Budějovice - V Českých Budějovicích vypukl spor o podobu památníku válečným letcům. Komise v architektonické soutěži vybrala vítězný návrh - kamenný válec se jmény. Proti němu se ale zvedla vlna odporu. Protestují jak veteráni, tak historici a fanoušci letectví. Naopak radní jsou spokojeni. Pomník by měl vyrůst na Senovážném náměstí.

Do soutěže se zapojilo 54 týmů architektů. Porotci nakonec vybrali návrh s číslem 48 - kamenný válec s průměrem osmi metrů, po jehož obvodu bude více než 2 000 jmen letců a střed zaplní voda. Pracovali na něm čtyři autoři. „V té vodě se odráží nebe, které odkazuje na letce,“ uvedl Štěpán Řehoř, spoluautor vítězného návrhu. 

Výhrady ale mají zástupci sdružení letců i oslovení historici. Vybraný pomník se nelíbí ani iniciátorovi stavby pomníku Vladimíru Vopáleckému, který na ni zorganizoval veřejnou sbírku. Vybral téměř 100 tisíc korun. „Rozhodli umělci, kteří na to mají úplně jiný názor,“ uvedl. Právě Vopálecký, jehož strýc za války létal v britském královském letectvu, se bude snažit do výsledku soutěže ještě zasáhnout. Chce přimět zastupitele, aby se projektem zabývali. „Ten pomník by měl připomínat válečné piloty,“ dodal.

Podle kurátora galerie moderního umění Michala Škody je ale vítězný návrh jediný přijatelný. „Jediný se alespoň částečně zabýval tím místem, jak ideově, tak formálně. Splňoval všechno, co měl,“ uvedl Michal Škoda, kurátor Galerie moderního umění, Č. Budějovice.

Radní o zrušení výsledků soutěže neuvažují. Na pomník uvolnili pozemek a milion korun. V březnu začnou výstavbu připravovat. „Rada města byla tímto rozhodováním poroty doslova vázána,“ uvedl Juraj Thoma (HOPB), primátor Č. Budějovic. Váleční letci mají v kraji už dva pomníky, jeden v Jindřichově Hradci a druhý v Písku.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)