Poslouchejte televizi. ČT24 spouští zvukové podcasty

Studio 6 - ČT24 spouští vědecké podcasty (zdroj: ČT24)

Na cestu do práce, k vaření, když nestačí data anebo když prostě nechcete koukat na video. Podcasty si našly řady příznivců, kteří před čtením článků nebo sledováním videa preferují pustit si obsah, o který mají zájem, jako zvukovou stopu. ČT24 v tomto formátu nově přináší pořady Hyde Park Civilizace a Vědecké Interview.

Novinky ze světa vědy je možné si poslechnout vždy v pondělí po odvysílání aktuální epizody Hyde Parku Civilizace nebo po odvysílání Vědeckého Interview. Podcasty jsou také součástí článků na webu ČT24, které se k tématům z aktuálních dílů pořadu Hyde Park Civilizace věnují.

  • Interaktivní pořad – prostor pro vaše otázky a komentáře.
  • Celý týden se můžete ptát a komentovat – hosté vám odpoví vždy v sobotu od 20:00 na ČT24. Na téma se podíváme z různých úhlů pohledu a hlavního hosta doplní i odborníci z praxe.
  • Pořad svými otázkami a komentáři tvoříte i vy. Můžete psát přes web, Facebook, Google+, Twitter, posílat SMS zprávy. Hyde Park Civilizace moderuje Daniel Stach. 

„V dohledné době bychom rádi mezi podcasty přidali i další pořady ČT24, nejen z oblasti vědy, ale také publicistiky,“ říká šéfeditor webu ČT24 Aleš Měřička. Vzhledem k povaze podcastů jako média zaměřeného na audio by mělo jít především o diskusní pořady, například Fokus Václava Moravce.

Pořady ČT24 nabízí také na platformě SoundCloud, kde diváci najdou veškeré díly naučného pořadu přehledně roztříděné do playlistů. Pro zahraniční diváky nebo příznivce původního znění jsou díly natáčené v angličtině k dispozici i v originálním znění.  

Web ČT24.cz spouští podcasty (zdroj: ČT24)
  • Za rozhovor na téma rwandské genocidy si Novinářskou cenu 2016 odnesl moderátor Hyde Parku Civilizace Daniel Stach, jenž zvítězil v kategorii Nejlepší rozhovor, beseda, diskuse. „Mám velkou radost, především proto, že porota ocenila, jak jsme byli na rozhovor připravení a nabídli jsme divákům téma, o kterém se tolik nemluví, v celém kontextu a s různými úhly pohledu hostů ve studiu. Není to cena jen pro mě, ale pro celý tým, který Hyde Park Civilizaci připravuje,“ říká Daniel Stach. Porota na jeho rozhovoru ocenila připravenost a komplexní přístup k tématu a rovněž to, že v devadesátiminutovém rozhovoru dokázal udržet pozornost svou i pozornost publika.

„Diváci si o podcasty psali – chtějí si Hyde Park Civilizace nebo Vědecké Interview pustit v autě nebo při běhání. Navíc u zahraničních hostů si celý díl můžou přehrát i v angličtině – jak na webu s videem, tak zvukově díky podcastu. Jsme moc rádi, že máme další cestu, jak popularizovat vědu,“ říká moderátor pořadu Hyde Park Civilizace Daniel Stach. 

„Ve zvukovém archivu máme všechny díly Hyde Parku Civilizace, které vznikly – je jich více než 200. Můžete si poslechnout rozhovory s takovými osobnostmi jako dalajláma, horolezec Reinhold Messner nebo bioložka Jane Goodallová. Navíc jsou pro vás připravené i rozhovory v originále, všech šedesát dílů se zahraničními osobnostmi si jako podcast můžete pustit v původní jazykové verzi,“ dodává.

Pro majitele telefonů Apple nebo jiných zařízení se systémem iOS je obsah k dispozici také přes platformu iTunes.  Stejně jako iTunes, i SoundCloud je možné si ve formě  přehledné aplikace stáhnout do mobilních telefonů. 

Kromě ČT24 produkuje své původní podcastové pořady už od června 2016 i web ČT sport. Jeho redaktoři v pravidelném týdenním Fotbal fokus podcastu zasazují aktuální dění do širšího kontextu v neformální hodinové diskuzi s novináři a experty. Web ČT sport zároveň produkuje i nepravidelné hokejové, biatlonové, cyklistické a další speciální fokus podcasty.

Název „podcast“ vznikl spojením slov „iPod“, tedy názvu přehrávače audiosouborů s anglickým „broadcast“, vysílání. iPod ale k poslouchání potřeba není, podcasty si mohou poslechnout uživatelé chytrých telefonů, tabletů i počítačů.

Jde v podstatě o zvukovou stopu, audiozáznam, který je skrze příslušné webové stránky umístěn na internet, kde je pro posluchače volně přístupný.

Typicky se podcasty pohybují délkou mezi 30 a 60 minutami – delší formát je podle některých studií ideální právě proto, že posluchači při poslouchání podcastů většinou sportují, řídí, nebo vykonávají jinou, dlouhodobější činnost.