V Divadle Bolka Polívky se nad sestřeleným andělem přou o pravdu a lež

Kdo sestřelil anděla, přou se v Divadle Bolka Polívky (zdroj: ČT24)

V Divadle Bolka Polívky se odehrává tragická komedie o střetu dvou světů v troskách civilizace. Novou hru Kdo sestřelil anděla (Voli slzy nepijí) napsal dramatik Karel Steigerwald přímo pro tuto scénu a jejího principála. V rolích Vojáka a Filozofa se o pravdu a spravedlnost handrkují Bolek Polívka a Cyril Drozda.

Hlavní hrdinové komorní inscenace se potkávají v rozbořeném kostele, v neurčeném místě a čase. Dva tuláci, možná i klauni, se navzájem provokují, když žonglují s pravdou a lží.

Kulisy války působí vzhledem ke skutečné invazi na Ukrajině aktuálně. Steigerwald hru přitom dokončil už loni v prosinci, než ruská agrese začala. „O Ukrajině jsem vůbec nepřemýšlel, když jsem tu hru psal, i když Ukrajina tam hraje určitou roli, ale roli ve světě těch výmyslů a lží,“ podotýká dramatik.

Hořkost i grotesknost

Voják a Filozof se přou o to, kdo sestřelil anděla, „tvora na vyhynutí“. „Je to setkání dvou světů. Jeden je vojenský, lživě hrdinský, podivně pyšný. Ten druhý svět je ten náš evropský, západní, plný pochybností o každé větě, kterou vysloví, a to do takové míry, že se ztrácí sám v sobě,“ uvedl Polívka.

Kdo sestřelil anděla
Zdroj: David Konečný/Divadlo Bolka Polívky

Steigerwald hru psal pro něj a Drozdu, který se zhostil role Filozofa. V jediné ženské roli ještě alternují Ivana Hloužková a Eva Salzmannová. „Karel Steigerwald je rafinovaný autor, míchá hořkost našeho života s groteskností našich vztahů, situací a dějin a nikdy není jednoduché najít klíč,“ myslí si Drozda.

Ani diváci by prý klíč nebo poučení neměli při představení hledat. Spíše zamyšlení nad dnešní dobou, kdy je těžké některé věci potvrdit, nebo vyvrátit.