Činoherní klub stáhl hru Ujetá ruka, nesvede naplnit požadavek na černošského herce

Pražský Činoherní klub pozastavil uvádění hry Martina McDonagha Ujetá ruka. V současné době totiž není schopen splnit novou podmínku licence, aby jednu z hlavních rolí hrál potomek černošských obyvatel Afriky nebo Karibiku. Divadlo uvedlo, že požadavku autora rozumí, trvání na něm v českých podmínkách ale nechápe.

Zápletka hry se točí kolem muže, který přijíždí do malého amerického městečka hledat ruku, kterou mu kdysi zlovolně nechali oddělit od paže vlakem. Činoherní klub hru uvedl v lednu 2011 v evropské premiéře, přičemž jedním z herců byl Domingos Correia, který se narodil v Angole, divadlo studoval v Los Angeles a žil v Praze.

V listopadu 2014 měla inscenace na této pražské scéně obnovenou premiéru. Protože Correia začal působit v diplomatických službách, nahradil ho Ondřej Sokol namaskovaný za černocha.

Druh make-upu známý jako „blackface“, kdy se běloh nechá líčením změnit v černocha, je na Západě (a zejména ve Spojených státech) považovaný za kulturně přežitý, nedůstojný a urážlivý; populární totiž byl zejména na přelomu 19. a 20. století v zábavních pořadech, které posilovaly rasové stereotypy. 

Podle zástupců pražského divadla se nyní ve smlouvě prodlužující práva k uvádění hry objevila nová podmínka. „Držitelé licence musejí zajistit, aby herec hrající roli Tobyho byl potomkem černošských Afričanů nebo černošských obyvatel Karibiku. Herec musí být poskytovatelem licence písemně schválen,“ uvedl Činoherní klub.

Herci černé pleti ve střední a východní Evropě? To bude problém

Ředitel scény Vladimír Procházka tento týden v rozhovoru na rádiu Frekvence 1 podotkl, že proti autorově vůli je kdokoliv bezmocný a nikoho vhodného pro uvedenou roli divadlo nenašlo. Obává se, že se stejný problém může týkat i klasických her, například hry Othello.

Agentury podle něj zapomněly, že ve střední Evropě a na východ od ní s ohledem na kulturně-historické souvislosti neexistují herci tmavé pleti pro velké dramatické role.

Martin Finger a Domingos Correia ve hře Ujetá ruka
Zdroj: Tomáš Zezulka/ČTK

„Přestože tomuto požadavku ze strany autora rozumíme, trvání na něm v našich končinách a našem kontextu a nadto v divadle – umění, jehož estetika prostředí i postavy představuje, hraje, nikoli jimi skutečně je – nechápeme,“ píše Činoherní klub na svém webu.

Současně věří, že hra Ujetá ruka bude jen pozastavena a že se podaří najít vhodného herce nebo se domluví s agenturou zastupující autora. Zatím byla zrušena představení, která se měla konat v neděli a 27. ledna.