Čeladná je letošní první zastávkou putovní výstavy Stavby čtvrtstoletí

Významné stavby české moderní architektury si mohou lidé prohlédnout na putovní výstavě v Čeladné. Projekt Stavby čtvrtstoletí mapuje architektonicky nejzajímavější objekty od roku 1993. V prestižním výběru přístupném na internetu je řada novostaveb i budov po rekonstrukci. Výstava, která se poprvé představila loni v říjnu v Senátu, představuje jedenadvacet z nich.

Internetová databáze staveb vznikla, aby mapovala novodobou architekturu Česka. Od velkých budov, malých realizací až po rekonstrukce. Jednou z nich je i vlaková zastávka v Čeladné, postavená před devíti lety.

„Chtěli jsme, aby to byl přerod mezi sedlovou střechou a plochou střechou, mezi starým a novým. Abychom reagovali na Ferdinandovu dráhu, je budova kompletně z cihly,“ popsal architekt David Kotek z Projekt studia Ostrava.

Stavby s příběhem

Některé stavby jsou veřejně přístupné, jiné ukryté pohledům očí. Budova ostravské firmy Pospiech je příběhem o tom, jak investor i jeho manželka naslouchali architektovi.

„Já jsem mu odnesl návrh, on byl vysoce skeptický. Donesl ho domů a rozhodla jeho žena. On poslechl a vím, že je spokojený,“ popsal architekt David Kotek. Přímo na dvoře vznikla administrativní budova ze starých unimo buněk jako pozorovatelna okolního dění.

I budovy areálu ostravské Technické univerzity patří mezi stavby čtvrtstoletí. Na budově Národního počítačového centra pracovali architekti osm let. „Fasádní plášť, který je dělen ve vertikálách, je z titanzinkového plechu. Má představovat čipy, základovou desku, doplněnou strukturou oken a žaluzií,“ vysvětlil architekt Martin Chválek.

Měla to být nejprve budova pro centrum nanotechnologií, pak pro superpočítač. V té době architekti netušili, jak velký bude. „Ta část, kde je superpočítač, je srdce celého objektu. Je prosklená a prosvětlená,“ popsal Chválek.

Databáze se stále rozšiřuje

Některé Stavby čtvrtstoletí budou jako expozice putovat po republice. Všechny pohromadě stále zůstávají ve speciální internetové databázi. Patří mezi ně například  Archeopark Pavlov na Břeclavsku, pražský Palác Myslbek, kampus Masarykovy univerzity v Brně, budova Panorama Golf Resort v Kácově na Kutnohorsku, Nová scéna plzeňského divadla J. K. Tyla a další je možné přihlásit.