U Toutatise... Zemřel Albert Uderzo, kreslíř Asterixe

Ve věku 92 let zemřel francouzský kreslíř a ilustrátor Albert Uderzo, jenž se proslavil jako spoluautor komiksu Asterix. Po smrti spisovatele Reného Goscinnyho psal k příběhům o vzpurných Galech i scénáře.

O úmrtí slavného kreslíře informala jeho rodina. „Albert Uderzo zemřel ve spánku u sebe doma v Neuilly,“ uvedli příbuzní v prohlášení. Zároveň zdůraznili, že kreslíř podlehl infarktu a jeho smrt „nesouvisí s koronavirem“. „Už několik týdnů byl velmi unavený,“ stojí ve smutečním oznámení.

Jeden chytrý, druhý silný

Uderzo začal kreslit pod vlivem animovaných příběhů od Walta Disneyho, uplatnění jeho talentu nezabránil ani pro výtvarníka zdánlivě velký handicap – barvoslepost. Komiksy o Asterixovi a jeho přátelích i nepřátelích, které ho proslavily, začaly vycházet v roce 1959 a byly přeloženy do více než stovky jazyků, včetně češtiny. Inspirovaly také filmy a seriály. 

Postavičku Asterixe Uderzo prý původně nakreslil jako silného chlapíka, který všechny přemůže. Scenárista René Goscinny, s nímž jako kreslíř od začátku spolutvořil, ale Asterixe viděl spíše jako drobného mužíka, který vítězí lstí a chytrostí.

Sílu naopak přiřkli další postavičce, která s Asterixem vytvořila podobně nerozlučnou dvojici, jako Uderzo s Goscinnym. V žádném dobrodružství tak nemůže chybět Obelix, tak trochu prostoduchý milovník pečených prasat, jenž svou sílu získal už jako malé dítě, když spadl do kotle se zázračným nápojem.

Komiksoví hrdinové Asterix a Obelix
Zdroj: ČT

Žijí okolo roku 50 př. n. l. v Galii, ve smyšlené vesničce, k jejíž podobě nicméně Uderza inspirovala Bretaň, kde žil během druhé světové války. Většina příběhů se točí kolem snahy Římanů vesnici dobýt a snahy místních v čele s Asterixem dobyvatele přelstít.

Udělej si sám

Po smrti Reného Goscinnyho v roce 1977 pokračoval Uderzo ve vymýšlení i kreslení Asterixových dobrodružství sám. Reakce na jeho scenáristické snahy byly od fanoušků i kritiků spíše vlažné, do společného odkazu také vstoupily spory o autorská práva. Poslední komiks z Uderzova pera vyšel v roce 2009 (v češtině pod názvem Narozeniny Asterixe a Obelixe – Zlatá kniha).

Následně začal Uderzo mluvit o pokračování, které by svěřil autorům mladší generace. Novou autorskou dvojicí se stali scenárista Jean-Yves Ferri a kreslíř Didier Conrad. První příběh, Asterix u Piktů, ještě pod Uderzovým dohledem, představili fanouškům galských kreslených hrdinů v roce 2013.

Nejen Asterix

Asterix a jeho přátelé jsou sice nejdůležitějšími postavičkami v tvorbě Alberta Uderza, ale ne jedinými. Před slavným komiksem přišel také s příběhy udatného bojovníka Aryse Bucka, jenž je označován za předchůdce právě Asterixe. Uderzo nakreslil i časopiseckou epizodu Kapitán Marvel Junior.