„Je třeba bojovat proti nenávisti.“ V Paříži promítají mladým lidem dokument o Terezíně

Události: V Paříži promítají dokument o Terezíně (zdroj: ČT24)

Příběh dětí z terezínského ghetta zaujal francouzskou režisérku Henriette Chardakovou. Její dokument s názvem Děti v Terezíně a nestvůra s knírkem byl vybrán do cyklu veřejných promítání na pařížské radnici. Projekce mají pomoci mladým lidem lépe pochopit temná místa historie a učit je toleranci, zvláště v době, kdy ve Francii narůstají antisemitské útoky.

Hrdinkou dokumentu je Ela Stein-Weissbergerová, která v terezínském ghettu žila od jedenácti do patnácti let. Zapojila se tam do inscenace opery Brundibár židovského skladatele Hanse Krásy, jenž byl v Terezíně také internován. 

Premiéru mělo představení, které nejen dětským účinkujícím pomáhalo zapomenout na prostředí, v němž vznikalo, v září 1943 a dočkalo se více než padesátky repríz.

Brundibár součástí propagandy

Jedna z nich posloužila nacistické propagandě. Operu o zvířátkách, která pomáhají dětem proti zlému flašinetáři Brundibárovi, vybralo vedení ghetta jako divadlo pro komisi Mezinárodního červeného kříže.

Nacisté chtěli delegaci předvést, že na zvěstech o vraždění Židů není nic pravdivého. Provedli proto zástupce organizace potěmkinovsky vylepšeným městem a mimo jiné je vzali i na představení, v němž si židovské děti směly dělat legraci z hlavního padoucha s knírkem, zjevné narážce na Hitlera.

Scény z Brundibára zachytil i propagandistický film Vůdce daruje Židům město. Nedlouho poté byli účastníci představení, dospělí i děti, deportováni do Osvětimi.

Aby se to neopakovalo

„Tento příběh je symbolem toho, co se přihodilo a co nechceme, aby se ještě někdy stalo,“ poznamenává režisérka. Hlavní hrdinka filmu před dvěma lety zemřela. Pařížského promítání se ale účastnili další hosté, kteří prošli Terezínem.

Ela Stein-Weissbergerová v dokumentu Děti v Terezíně
Zdroj: ČT

Projekce v prostorách pařížské radnice vzbudila velký zájem, viděli ji zejména mladí diváci. „Je důležité, aby děti znaly tuto historii i proto, že je také francouzská a pařížská. Právě z Paříže byly deportovány stovky, tisíce Židů,“ připomněla náměstkyně primátorky pro paměť, veterány a obranu Catherine Vieu-Charierová. 

Film Děti v Terezíně je prvním ze série snímků, které mají mladým lidem vysvětlit historické souvislosti a ukázat, kam až může vést rasová nesnášenlivost. Aktivita radnice přichází v době, kdy ve Francii roste vlna antisemitských útoků.

„Je třeba bojovat proti jakékoliv formě nenávisti, která ničí všechny naděje ve Francii, ale i v Evropě. Je nutné ji zastavit,“ nepochybuje režisérka.

Dokument koncem ledna odvysílala i Česká televize, uvede ho také kulturní kanál francouzské veřejnoprávní televize.