Zemřel kreslíř Kája Saudek

Ve věku 80 let zemřel podle informací ČT výtvarník a komiksový kreslíř Kája Saudek, dvojče fotografa Jana Saudka. Jeho život skončil následkem selhání srdce. Devět let byl upoután na lůžko ve vegetativním stavu poté, co mu zaskočilo sousto. Podle jeho manželky se přitom v poslední době jeho stav zlepšoval. Jeho bratr Jan ho však považoval za zesnulého, Saudkova dcera dokonce zvažovala eutanazii. K uctění jeho památky odvysílá ČT Art dokument Bratři Saudkové ve 21:15.

Kája Saudek začal první komiksy malovat v 60. letech. Krále českého komiksu z něj vytvořil jeho nezaměnitelný styl: pevná, dynamická linka, nadsázka, ironický odstup, erotika a osobitý humor. Jeho komiks Muriel a andělé z roku 1969 byl vloni vyhlášen nejlepším českým komiksem. Byl však nejen autorem smělých komiksů, ale také zdatným propagačním grafikem a uměleckým solitérem úspěšně se pohybujícím mezi filmem, užitou grafikou, ilustrační a volnou malířskou tvorbou.

Kája Saudek nakreslil i řadu dalších komiksů, které se zařadily mezi české legendy. V první polovině 70. let ještě některé vyšly v časopisu Mladý svět (Lips Tullian, Černý Filip), později ale mohly spatřit světlo světa jen napůl utajeně ve speleologickém časopise (Tajemství zlatého koně, Po stopách sněžného muže, Peruánský deník či Arnal a dva dračí zuby. Po listopadu 1989 dostal novou šanci ukázat své umění, novější tvorba ale už podle kritiky vesměs nedosahovala kvalit předchozích let. Opět také vyšly prakticky všechny Saudkovy starší komiksy, někdy ale jen díky pečlivému pátrání po původních předlohách, které se během let dostaly do rukou nejrůznějších majitelů.

Do dějin filmu vstoupil jeho výtvarný doprovod k některým snímkům, například vynalézavě animované titulky k filmu Václava Vorlíčka Kdo chce zabít Jessii? či k filmu Oldřicha Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Ve druhé polovině 60. let začal významně experimentovat v oblasti typografie. Typy písma, které použil v časopise Pop Music Express, odrážely mimo jiné i psychedelii spojenou s bigbeatovou kulturou a hnutím hippies. Své grafické a typografické schopnosti uplatnil i při výzdobě interiérů pražských klubů.

  • Kája Saudek se narodil 13. května 1935 v Praze v rodině bankovního úředníka spolu se svým dvojčetem, dnes slavným fotografem Janem Saudkem. Už v dětství se bratři díky příbuzným seznámili s americkými komiksy, které ovlivnily osud obou, ale mnohem více ten Káji Saudka. Protože nemohl studovat, stal se technickým kresličem a kulisákem ve filmových studiích na Barrandově a později začal malovat komiksy.