Hanzelka a Zikmund v Iráku

Praha - Návrat do Iráku v době před půl stoletím mohou prožít návštěvníci výstavy fotografií od cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, která začala v Senátu. Na dnešní vernisáži byl i předseda iráckého parlamentu Usáma Nudžajfí, který Zikmundovi předal jako dar vázu s iráckými motivy. Výstava je putovní, příští měsíc ji budou vidět i v zemi tisíce a jedné noci. „V málokteré zemi jsme se cítili tak dobře a tak bezpečně jako v Iráku,“ uvedl při vernisáži Zikmund. Připomněl, že Irák navštívili v rámci své cesty po Asii. Měli podle něj spolu s Hanzelkou zřejmě jako první Čechoslováci absolutní volnost projet v Iráku jakákoli místa, včetně Kurdistánu.

Česká velvyslankyně v Iráku Bronislava Tomášová uvedla, že expozici by měl koncem příštího měsíce zahájit v Bagdádu český premiér Petr Nečas. Výstava podle ní dokládá délku i výjimečnost česko-iráckých vztahů, které započaly před osmi desítkami let. Expozici pokládá za důležitý signál, že „lidské hodnoty a kulturní vyspělost po několika letech neklidu v Iráku znovu nalezly své místo“.

Výstava představuje kolekci čtyř desítek unikátních černobílých fotografií, které cestovatelé pořídili při výpravě do Iráku v roce 1960. Expozice nabízí i korespondenci obou cestovatelů, jejich výzbroj a výstroj, tedy malý kotoučový magnetofon a fotoaparát spolu s tropickou helmou, sakem a krátkými kalhotami. Tvůrci expozice nezapomněli ani na jejich automobil Tatra 805 a jeho vlajkovou výzdobu. Iráckou historii připomínají rovněž hliněné střepy z Babylonu, mince, zakřivené nože, dřevěné lžíce a cestopisné knihy Tisíc a dvě noci a Kurdistán - země povstání, legend a nadějí.

Návštěvníci si mohou výstavu prohlédnout zdarma v prvních dvou dubnových víkendech vždy od 10 do 17 hodin. Poté zamíří fotografie Hanzelky a Zikmunda do Iráku.

Vernisáž výstavy fotografií z cesty Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda po Iráku v roce 1960 se konala 8. dubna v Senátu. Zúčastnili se jí mimo jiné předseda Senátu Milan Štěch (druhý zleva), předseda iráckého parlamentu Usáma Nudžajfí (druhý zprava) a cestovatel Miroslav Zikmund (vpravo).
Zdroj: Michal Dočekal/ČTK