Sen noci svatojánské čaruje na vyhlídce Kunětické hory

Pardubice - Pardubické divadlo připravilo poslední premiéru sezony, Sen noci svatojánské. Ve čtvrtek večer se na vyhlídce hradu Kunětická hora uskutečnila veřejná generálka; premiéra se odehraje v sobotu 9. června od 20:30. „Je to text o divadle, proměně, čarování, magii a je to text o hledání harmonie, a proto Sen noci svatojánské vytvářím velmi rád. Jsem vděčný, že jsem se mohl s tímto textem střetnout,“ říká režisér Marián Pecko.

V magické komedii Williama Shakespeara se diváci mohou těšit například na Petru Tenorovou, Martinu Sikorovou, Josefa Pejchala a Miloslava Tichého. Herce doplní akrobati, kteří budou figurovat v rolích elfů.

Jejich akrobatické prvky divákům naznačí život nadpřirozených postav, které nepodléhají gravitaci. Ve hře se představí i herec pražského divadla Pod Palmovkou Jan Konečný. Příležitost dostanou i studenti pardubické konzervatoře.

Sen noci svatojánské se do prostředí hradu hodí

Sen noci svatojánské se v pardubickém divadle naposledy hrál zhruba před 15 lety a patřil k oblíbeným inscenacím. „Tentokrát diváci dostanou možnost slavnou hru vidět na Kunětické hoře a musím říci, že toto prostředí hře vyloženě sedí,“ uvedl dramaturg hry Tomáš Syrovátka. „Shakespearův Sen noci svatojánské se navíc do prostředí hradu hodí,“ souhlasí režisér Pecko.

Marián Pecko
Zdroj: ČT24/Východočeské divadlo Pardubice

Hra diváky přenese do magického prostředí, do reje lásek a nelásek mezi milenci Lysandrem, Hermií, Helenou, Demetriem a králem a královnou elfů Oberonem a Titanií. Mezi nimi bude poletovat a rozpustile řídit běh světa rarášek Puk. Představení doplní písně, a to jak v angličtině, tak v češtině.

První premiéra proběhne v sobotu 9. června od 20:30, druhá premiéra se potom bude konat ve stejném čase v neděli. Divadlo návštěvníkům představení doporučuje pořádně se obléknout, případně si s sebou vzít deky nebo spací pytle na přikrytí. Hrát se bude i za nepříznivého počasí. Podle ředitele divadla Petra Dohnala je scéna připravená i na déšť.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)