Vejdělek kvůli mužům riskuje kastraci

Praha - Scenárista, režisér a producent Jiří Vejdělek začne po úspěšné komedii Ženy v pokušení natáčet v lednu nový snímek věnovaný tentokráte mužům – Muži v naději. „Je na čase, aby v ženské totalitě, která nás obklopuje, konečně někdo našel odvahu a řekl o mužích pro změnu něco pravdivého a upřímného, byť mu hrozí, že za to bude veřejně vykastrován,“  říká Vejdělek. Do filmu obsadil Bolka Polívku, Jiřího Macháčka nebo Simonu Stašovou.

„Není vůbec jednoduché napsat komedii o tak úžasné a v podstatě dokonalé bytosti, jakou je muž,“ upozorňuje Vejdělek. „Potřebujete totiž najít alespoň nějaké chyby, z nichž byste si mohl utahovat. Začal jsem s hledáním u sebe a podrobil se důkladné sebekritice. Po týdnech usilovného lámání si hlavy jsem objevil pouhé dvě slabosti: ženy a přílišnou skromnost. I o nich tedy bude má nová komedie.“

Jedním z Mužů v naději je šarmantní bonviván Rudolf, který je přesvědčen o tom, že nevěra může být základem šťastného manželství. Ženská má mít pocit, že o chlapa musí bojovat, musí se snažit, aby si ho udržela. A hlavně, ženská se nesmí nudit! zní divoká teorie, kterou Rudolf s úspěchem uplatňuje v každodenní praxi. A to s neutuchajícím elánem, který je u čerstvého šedesátníka záviděníhodný.

O to víc nechápe naivitu svého nesnesitelně korektního zetě Ondřeje, který pro samé svědomité plnění povinností nevnímá, jak nebezpečně se jeho žena Alice začíná nudit. Milující tatínek a kamarádský tchán Rudolf proto nabídne Ondřejovi několik prověřených rad, jak vnést do skomírajícího manželství potřebný vzruch. Koneckonců jde o rodinné štěstí jeho jediné dcery…

Z nudného slušňáka Ondřeje se pak díky románku s krásnou Šarlotou skutečně stává sebevědomý pán tvorstva, obletovaný milenkou a obdivovaný vlastní manželkou. Situace je to sice krásná, ale dlouhodobě neudržitelná. Už proto, že skutečnými pány tvorstva jsou pochopitelně ženy.

Ondřeje, a tím pádem i diváky, prý čeká smršť komediálních situací, kterým hrdina čelí s odzbrojující kombinací typicky mužských vlastností - hravou vynalézavostí a nezničitelnou nadějí, že všechno dobře dopadne. „Zjednodušeně řečeno: Muži v naději pojednávají o nevěře a jejím blahodárném vlivu na manželství a veškeré ostatní milostné vztahy,“ shrnuje příběh Vejdělek.

Jeho předchozí film Ženy v pokušení se staly divácky nejúspěšnějším snímkem roku 2010. Do kina na něj zašlo více než milion dvě stě tisíc diváků. Milionový divácký ohlas svého předešlého snímku považuje Vejdělek za zavazující, ale nikoliv svazující: „Věřím, že stejně jako Ženy v pokušení, tak i Muži v naději pobaví muže, ženy i veškerá ostatní pohlaví,“ uvedl.

V kinech se Muži v naději objeví v září příštího roku. V hlavních rolích se představí Jiří Macháček (Ondřej), Bolek Polívka (Rudolf), Simona Stašová (Rudolfova žena Marta), Petra Hřebíčková (Ondřejova žena Alice), Eva Kerekésová (Šarlota).

  • Simona Stašová ve filmu Zrozen bez porodu autor: Jef Kratochvil, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1515/151477.jpg
  • Petra Hřebíčková v lyrikálu Kudykam autor: Daniela Dostálková, zdroj: Kudykam http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1183/118272.jpg