David Černý namířil na Hrad vztyčený prostředník

Praha - Na Vltavě v centru Prahy se pár dní před předčasnými volbami objevil rozměrný objekt v podobě vztyčeného prostředníčku, který směřuje k Pražskému hradu. Desetimetrovou fialovou plastiku „fakáče“ sem umístil sochař David Černý.

Černý svými uměleckými díly aktuální politickou situaci glosoval v minulosti již několikrát. Dnešní dílo nechce příliš komentovat, podle něj je gesto dostatečně známé i výmluvné, důležité pak podle něj je, kam směřuje. Černý se podílel na prezidentské volební kampani Karla Schwarzenberga, soupeře nynější hlavy státu Miloše Zemana.

Černý pracuje i na současné kampani TOP 09, ve které je Schwarzenberg stylizován do role agenta 009. TOP 09 se před sněmovními volbami vymezuje zejména proti prezidentu Zemanovi, jehož aktivity podle ní porušují demokratické principy. Zeman, který je nyní na návštěvě Ukrajiny, zatím nechtěl objekt na Vltavě komentovat. „Zatím jsem to neviděl, takže se k tomu nemohu vyjadřovat,“ vzkázal pouze prostřednictvím své mluvčí Hany Burianové.

Černý se před několika lety podílel na iniciativě S komunisty se nemluví, i v té použil pro výtvarné materiály stejné gesto; prostředníček byl navíc porostlý ostny. Prostředníček na Vltavě je zvětšený, proti prstu na ruce má o dva klouby navíc. Ruka vypadá jako sestavená z jednotlivých plátků, strukturou tak připomíná některá jiná Černého díla, například fontánku umístěnou v Hergetově cihelně.

Připlula při východu slunce

Ruka s prsty složenými v jasném gestu připlula při východu slunce do centra od Smíchova, kde sídlí centrum současného umění MeetFactory. Za asistence členů Pražské paroplavební společnosti byl ponton se sochou ukotven k vltavskému dnu a začal vzbuzovat pozornost kolemjdoucích, v tu dobu převážně lidí spěchajících do práce.

David Černý umisťuje svou plastiku na Vltavu mezi Národním divadlem a Střeleckým ostrovem.
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

David Černý (45) je výrazným umělcem české současnosti. Studoval design a později sochařství na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V roce 2000 získal Cenu Jindřicha Chalupeckého. Svoje díla představil již na deseti samostatných výstavách (Praha, Berlín, Londýn, Rotterdam) a účastnil se desítek skupinových výstav a performancí.

Mezi jeho slavná díla patří socha kráčejícího trabanta, růžový tank, socha sv. Václava sedícího na břiše mrtvého koně, obří plastiková miminka umístěná na věži žižkovského vysílače, socha psychoanalytika Sigmunda Freuda visícího za jednu ruku na tyči, socha Saddáma Husajna v akvárku anebo plastika Entropa. Další díla a podrobnosti hledejte na jeho stránkách.

Od středy 23. října bude Černý vystavovat svou nejnovější tvorbu v galerii dvorak sec contemporary v centru Prahy. Součástí Černého sólo výstavy Über ego bude celkem 22 uměleckých objektů, které vznikly v letech 2012 a 2013. Součástí výstavy bude i šestimetrová skulptura In Utero umístěná v blízkosti galerie (Dlouhá ulice a V Kolkovně). Další info na webu galerie.

Vydáno pod