Liberecký Spamalot. Monty Python a Svatý Grál coby muzikál

Liberec - Muzikál Spamalot inspirovaný filmem britské komediální skupiny Monty Python a Svatý grál nastudovalo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Parodie na Artušovskou legendu má ambice stát se diváckým hitem sezony.

Spamalot v Liberci (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že v mé generaci třicátníků a čtyřicátníků má Monty Python hodně obdivovatelů a fanoušků. Je to něco, co si často citujeme, podobně jako Cimrmany,“ říká dramaturg divadla Tomáš Syrovátka. Podle něj může slavný hit, který byl poprvé uveden na newyorské Broadwayi před devíti lety, zároveň oslovit každého milovníka muzikálů.

Láskyplná krádež

„Je napsán s mimořádnou zručností a zkušeností. Hudebně je nesmírně působivý a jsou tam chytlavé melodie. Má ještě jednu výhodu, a to že si s muzikálovým žánrem pohrává trochu parodicky a s odstupem, takže to není kýč,“ ocenil dramaturg. Komediální muzikál „láskyplně vykrádá film Monty Python and the Holy Grail“. Původní snímek z roku 1975 o putování Rytířů Kulatého stolu za Svatým Grálem dnes patří k filmové klasice.

Divadlo F. X. Šaldy si pro režírování Spamalotu vybralo Petra Palouše. „Je to režisér, který má k této látce v Čechách asi nejblíže, nikoho lepšího bychom nenašli,“ míní Syrovátka. Palouš je totiž dvorním překladatelem skupiny Monty Python do češtiny. Pro liberecké divadlo však Spamalot nepřekládal, toho se ujal Adam Novák.

V roli Artuše se představí Zdeněk Kupka, sira Lancelota ztvární Michal Maléř a sira Robina si zahraje Roman Říčař. Ve zpěvácky velice náročné roli Jezerní dámy alternují Karolína Baranová a členka opery Věra Poláchová. Muzikál doprovází orchestr pod taktovkou Dalibora Tuže. Premiéra se koná v pátek 25. dubna. Podívejte se na stránky divadla.