Retrospektiva v Grand Palais: Niki de Saint Phalle nejen o ženách

Paříž – V pařížské galerii Grand Palais se otevírá velká retrospektivní výstava jedné z nejvlivnějších umělkyň dvacátého století. Niki de Saint Phalle proslula jako autorka obřích barevných ženských soch i jako experimentátorka v malbě.

V Paříži vystavují Niki de Saint Phalle (zdroj: ČT24)

Niki de Saint Phalle (1930–2002) pocházela z francouzské šlechtické rodiny s tradiční hierarchií (její otec byl Francouz, matka ale Američanka). I proto se později silně zabývala ženskou důstojností, někdy až feministickými otázkami. Slavné jsou její obrovské sochy neforemných ženských těl zvané „Nana“. Ta nejznámější a ve své době skandální „Ona-katedrála“ (z roku 1966) umožňovala i divákům vstup do svých útrob. 

„Komplexnost její práce bývá opomíjena. Nedělala jen ženské sochy,“ připomíná ale kurátorka výstavy Camille Morineauová, „objevovala performanci, film, divadlo, balet. A také politické a společenské otázky, které se týkaly každého. Měla zájem o umění ve veřejném prostoru, to je i dnes téma pro mladé umělce,“ domnívá se.

Za současné téma považuje kurátorka také šedesátá léta, které podle ní návštěvníci díky Niki de Saint Phalle opět objevují. Výtvarnice, jež své umělecké nadání odkryla díky psychoterapii, tvořila v šedesátých letech divoce pomalované reliéfy. Některé dokončovala až v galerii střílením do sáčků plných barvy. 

Rozsáhlá retrospektiva její tvorby začíná v Grand Palais 17. září a k vidění bude až do února příštího roku.