Mach: Místo vstupu by Unie měla Ukrajině nabídnout volný trh

Praha - Evropská unie má podle kandidáta Svobodných Petra Macha v současné ukrajinské krizi roli nikoli toho, kdo pomáhá nalézt řešení, ale spíše toho, kdo má zásluhu na jejím vzniku. „Evropská unie trochu přispěla k té krizi tím, že Ukrajině a Turecku nabízí nereálné možnosti,“ uvedl Mach. Unie by podle jeho názoru měla Ukrajině nabízet spíš volný trh než jí umožnit přístup do osmadvacítky se všemi jejími směrnicemi a omezeními, jež vedou ke zdražování produktů. K Rusku by se pak Evropská unie měla chovat jako rovnocenný partner. „Sankcemi trestáme nejen Rusko, ale i sebe,“ vysvětlil Mach. „Když se na nějakém území občané chtějí osamostatnit nebo přimknout k nějakému státu, nemá cenu jim bránit,“ dodal Mach.

Mach: Místo vstupu by Unie měla Ukrajině nabídnout volný trh (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Program Svobodných pro volby do evropského parlamentu je založený na boji proti euronesmyslům, tedy podle nich nesmyslným nařízením. „Pokud si někdo myslí, že žárovka je špatné svítidlo, ať si koupí něco jiného. Pokud to chce zakazovat někomu jinému, je to nesmysl,“ uvedl například Mach. „Euro všude, kde bylo zavedeno, přineslo jen zdražování a problémy,“ poukázal Mach na špatnou situaci eurozóny. Její systém by se podle Macha měl změnit tak, aby bylo možné z eurozóny vystoupit a naopak ostatní země včetně České republiky do ní vstupovat nemusely. Česká republika by podle Macha do eurozóny rozhodně vstupovat neměla. „My bychom potřebovali výjimku a vládu, která k euru přistoupit nechce,“ uvedl Mach.

„Já bych si přál, až se bude Evropská unie rozpadat, aby z toho nebyl chaos, ale aby z ní naopak zbylo to dobré,“ shrnul svůj skeptický pohled na budoucnost Unie Mach. Jestliže se Svobodní výrazně staví proti přísným směrnicím a omezením, jež Unie přináší, pozitiva osmadvacítky vidí naopak Mach v možnosti volného obchodování a svobodného cestování.