Vláda podle Stanjury stihne do konce roku zrušit EET a zvýší hranici pro paušální daň

Události: Debaty o klíčových zákonech (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že vláda stihne do konce roku zrušit elektronickou evidenci tržeb a zvýšit hranici pro paušální daň i povinnou registraci k DPH. Zatím oba zákony čekají ve sněmovně. Opozice k nim má výhrady. Variantou pro jejich projednání jsou podle ministra i mimořádné schůze.

Truhláři, kadeřnice nebo malíři pokojů. To jsou jen některé obory, pro které měla být od května 2020 povinná evidence tržeb. Kvůli pandemii covidu byl nejen náběh dalších fází, ale celý projekt přerušen do konce letošního roku.

Aby se se začátkem toho příštího nespustil, navrhla vláda jeho úplné zrušení. Jenže zákon ještě schválený není, stejně jako další daňová změna –⁠ zvýšení hranice pro povinnou registraci k DPH a využití paušální daně na dva miliony korun.

Oba zákony jsou ve sněmovně před druhým čtením. I tak se podle ministra financí předpokládaná účinnost od příštího roku stihne. „Pokud by to opozice nějak blokovala, tak předpokládám, že bychom někdy v říjnu přešli k mimořádným schůzím, aby se stihlo druhé a třetí čtení, časový plán není ohrožen,“ myslí si Stanjura.

Někteří lidé se ale s blížícím koncem roku obrací na daňové poradce. Hlavně kvůli DPH. „Ti, kteří jsou na hraně jednoho milionu, se ptají, jestli se musí registrovat, nemusí, jak to bude? Já jim opatrně říkám, že musí, když teď překročí milion, ale když ho překročí později, třeba nebudou muset,“ vysvětlil manažer daňového oddělení BDO Petr Linx.

Na nejistotu podnikatelů i v případě EET poukazuje opozice. Koalice připouští, že lepší by bylo mít zákony schválené dřív, připomíná ale mimořádnou situaci a agendu, která reaguje na vysoké ceny energií.

„Nicméně si myslím, že tak, jak je to v návrzích, to projde bez nějakých velkých úprav, takže můžou od 1. ledna počítat s touto podobou zákona, co se týče EET a paušální daně,“ řekl předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (za STAN).

„Doufám, že se na to dostane, my jsme vždy zvedli ruku proti EET a uděláme to i teď,“ podotkl předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Evidenci ale hájí hnutí ANO a i pro další fáze legislativního procesu avizuje tvrdou debatu. Jednoduchá cesta nemusí být ale ani u druhého zákona, i když s částí souhlasí obě opoziční hnutí.

„Principiálně podporujeme navýšení na dva miliony, ale druhá věc je, jak je to provedeno. Jednotlivé hranice, které tam jsou, s tím takto nesouhlasíme,“ upozornil první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

U paušální daně totiž resort financí se zvýšením limitu navrhl i tři pásma podle výše příjmů, od kterých se bude odvíjet výše měsíční platby. Tato norma i předloha, která ruší EET, jsou zařazené na aktuální schůzi, ke které se poslanci vrátí 27. září.