Škoda kvůli chybějícím dílům omezí výrobu, Prazdroj odmítne ruské objednávky

Na ruský vpád na Ukrajinu reaguje české „rodinné stříbro“. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto od tohoto týdne omezí výrobu, protože se potýká s nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na určité modely vozů. Plzeňský Prazdroj oznámil, že nebude přijímat žádné objednávky z Ruska ani Běloruska.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Koncern Volkswagen, včetně automobilky Škoda Auto, přijal zprávy o ruských útocích na Ukrajinu s velkými obavami a znepokojením. Doufáme v rychlé zastavení nepřátelských akcí a návrat k diplomacii. Co se týče veškeré činnosti v místě dění, bezpečnost a ochrana našich zaměstnanců je naší nejvyšší prioritou,“ uvedla Škoda Auto.

Škoda převzala od letošního roku odpovědnost za ruský a ukrajinský trh v rámci celého koncernu Volkswagen. „Téma veškerých obchodních aktivit v Rusku je aktuálně řešeno na úrovni managementu Škoda Auto i koncernu Volkswagen,“ uvedla automobilka.

Nyní hledá dostupné alternativy dodávek dílů, které by pomohly zabránit nepříznivým dopadům na výrobu v Česku. Přímo na Ukrajině se vyrábí vozy Superb, Kodiaq, Karoq a Fabia Combi. Produkci na Ukrajině zajišťuje obchodní partner Eurocar. Výroba vozů značky Škoda je v závodě Solomonovo aktuálně pozastavena. „Vozy vyrobené v závodě Solomonovo jsou určeny pouze pro zákazníky na ukrajinském trhu,“ uvedla automobilka.

Dopady na výrobu a hospodářský chod firmy kvůli sankcím uvaleným na Moskvu lze podle Škody očekávat. Očekává se také propad prodejů na Ukrajině i v Rusku.

Ruský trh je přitom jeden z nejvýznamnějších pro automobilku v celosvětovém měřítku. V roce 2021 byla země druhým největším trhem vůbec. Firma na něj dodala 90 400 vozů. Ukrajina doposud rovněž představovala stabilní trh s odbytem zhruba 6 tisíc vozů ročně. Od roku 2002 bylo v závodě na Ukrajině vyrobeno přibližně 190 tisíc vozů.

Výroba v Rusku pokračuje

V Rusku vyrábí Škoda modely Rapid, Octavia, Karoq a Kodiaq. V Nižném Novgorodu tři modely, Rapid vzniká v závodě v Kaluze. Výroba v ruských závodech aktuálně nadále běží, průběžně se ale analyzují dopady možných výpadků v dodavatelských řetězcích.

Na Ukrajině Škoda nemá žádné zaměstnance, vozy zde vyrábí prostřednictvím partnera. „V Rusku je aktuálně na výjezdu celkem 34 našich zaměstnanců i s rodinnými příslušníky,“ uvedla automobilka. Jsou podle ní v bezpečí. V českých závodech Škody pracuje 615 ukrajinských a několik desítek ruských pracovníků.

Prazdroj pivo nepošle

Na ruskou válku proti Ukrajině reaguje i Plzeňský Prazdroj a přestane přijímat objednávky na své produkty z Ruska, které patřilo mezi exportní trhy značek Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel – a podle dřívějšího vyjádření podniku šlo o tu významnější z exportních destinací.

ČTK informuje, že se prodeje do Ruska pohybovaly v objemu menších desítek tisíců hektolitrů ročně. Pivovar tento objem nyní nepotvrdil, ani nevyvrátil – jen konstatoval, že konec exportu se týká i Běloruska, které se na ruské agresi vůči Ukrajině podílí.

Největší český pivovar vyrábí licenčně Velkopopovického Kozla také v ruské Kaluze. „Podle posledních informací je tam licence v chodu,“ řekl mluvčí Zdeněk Kovář.

Na Ukrajinu pivovar vyvážel značky Pilsner Urquell, Kozel a Gambrinus, licenčně se tam Kozel také vyrábí. Export je nyní zastaven, uvedl mluvčí Zdeněk Kovář. „Aktuální situaci na Ukrajině pečlivě sledujeme a analyzujeme s ohledem na další kroky. Nyní se soustředíme na humanitární pomoc pro obyvatele Ukrajiny.“