Průměrná sazba hypoték stoupla na 2,23 procenta, nejvíce od prosince 2018

Průměrná úroková sazba hypoték v červenci stoupla z červnových 2,13 procenta na 2,23 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Jde o největší nárůst od prosince 2018. Banky v červenci sjednaly 10 967 hypoték za 35,3 miliardy korun, což představuje meziroční růst objemu o 63 procent. Ve srovnání s předchozím měsícem ale počet i objem nově sjednaných hypoték klesl.

Podle Fincentrum Hypoidexu bude letošní rok v objemu poskytnutých hypoték rekordní. Za sedm měsíců totiž banky sjednaly hypotéky za 259 miliard korun. Hypoteční trh tak letos již překonal dosud rekordní loňský rok, kdy objem poskytnutých hypoték stoupl na 254 miliard. „Objem poskytnutých hypoték by se tak v letošním roce měl poprvé v historii dostat za hranici tři sta miliard korun,“ uvedl hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Podle něj je možné, že průměrná úroková sazba u hypoték ještě poroste. „Vzhledem ke zpoždění, které banky v posledních měsících nabraly při zpracování žádostí o hypotéky ještě s nižšími sazbami, je možné, že růst průměrné sazby hypoték ještě zrychlí. Většina bank totiž ve zvyšování nabídkových sazeb hypoték přitvrzuje,“ uvedl Sýkora.

Na výši průměrné úrokové sazby podle něj má již vliv i růst základní úrokové sazby České národní banky. „S ohledem na další srpnové zvýšení těchto sazeb se dá očekávat, že sazby hypoték i nadále porostou a postupně mohou atakovat hranici tří procent,“ uvedl Sýkora.

Data za červenec podle ředitele hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milana Voldřicha potvrdila náznaky toho, že se trh hypoték celkově začíná ochlazovat – důvodem je vedle růstu úrokových sazeb i klesající dostupnost a motivace vzít si hypotéku. „Vyšší sazba znamená nejen vyšší splátku, ale také ochabnutí zájmu o refinancování. Blížíme se opět do poklidných období, kdy nebude problém sehnat odhadce, nebude se na vyřízení hypotéky dlouho čekat, ale na splátkách si připlatíme,“ okomentoval.

Podle analytika společnosti Patron Daniela Horňáka je zájem o hypotéky stále vysoký a nic na tom podle něj nezmění ani růst sazeb. „Výraznější zpomalení lze očekávat s dosažením úrokové sazby přibližující se psychologické hranici tří procent, což očekávám na přelomu nového roku,“ nastínil.

Průměrná úroková sazba hypoték (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

Z dat dále vyplývá, že průměrná výše hypotéky vzrostla v červenci o zhruba 54 tisíc korun na 3,2 milionu korun. Za poslední rok tak průměrná výše hypotéky stoupla o zhruba půl milionu korun.

Podle údajů společnosti Central Group se mění i struktura zájemců o úvěr. Vyplývá to z jejich vnitřních statistik. Oproti loňskému roku nejvýrazněji vzrostl podíl lidí mezi čtyřiceti a padesáti lety (z 22 procent na 33). Více si půjčují také lidé od třiceti do čtyřiceti let, kteří tvoří největší skupinu žadatelů o půjčku (38 procent). Naopak podíl mladých do třiceti let, kteří mají méně vlastních úspor, oproti loňsku klesl a netvoří ani pětinu. Nadále platí, že mezi žadateli mírně převažují muži. Letos je poměr pohlaví 52 procent ku 48.

„Rok 2021 bude bezpochyby z hlediska celkového objemu poskytnutých hypoték s odstupem rekordní. Samotné úrokové sazby jsou totiž stále s přihlédnutím k inflaci v negativním teritoriu, a všichni tuší, že porostou, už kvůli přitvrzování ČNB. Ti, kdo si to mohou dovolit, navíc stále považují investice do bytů za dobrou protiinflační pojistku,“ uvedl hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník.