Ceny stouply v červenci nejvíc za poslední rok. Zdražila auta, potraviny i nájemné

Události: Inflace zrychluje (zdroj: ČT24)

Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského prvního prázdninového měsíce. Ve srovnání s červnem tempo růstu zrychlilo o 0,6 procentního bodu. Největší vliv na inflaci mělo opět zdražování aut a pohonných hmot. Meziměsíčně se ceny zvedly o procento, důvodem byly vyšší ceny dovolených. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Největší vliv na meziroční cenový růst měly potřetí za sebou ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 5,4 procenta, pohonných hmot a olejů o 18,5 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Například Natural 95 se v červenci u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 33,5 koruny za litr, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014. 

Analytici odhadovali, že meziroční inflace v červenci zůstala na červnových 2,8 procenta, případně mírně zrychlila na 2,9 procenta.

Rostou i ceny potravin a bydlení

Vedle aut a paliv meziročně v červenci zdražily potraviny, nealkoholické i alkoholické nápoje a bydlení. Například zelenina po červnovém meziročním zlevnění o 6,8 procenta zdražila o 6,9 procenta, přičemž brambory byly o 2,8 procenta dražší než před rokem. O 6,4 procenta více než o rok dříve stálo pivo, tabákové výrobky zdražily o 8,4 procenta. Ovoce však bylo v červenci meziročně levnější o 4,8 procenta a maso o 1,4 procenta. Ceny v restauracích a kavárnách meziročně vzrostly o 4,4 procenta.

V oblasti bydlení zdražilo proti loňskému červenci nájemné v bytech o 2,5 procenta a výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu o 5,5 procenta. Cena vodného a stočného stoupla shodně o 5,5 procenta, naopak elektřina zlevnila o 3,4 procenta a zemní plyn o 4,7 procenta.

Meziroční růst cen podle vybraných položek v červenci
Zdroj: ČSÚ

Dovolená a kultura

Meziměsíční vývoj spotřebitelských cen ovlivnily podle statistiků především vyšší ceny v oddíle rekreace a kultura, což bylo dáno nárůstem sezonních cen dovolených s komplexními službami o 23,2 procenta. Pohonné hmoty proti červnu zdražily o 2,9 procenta a auta o 0,7 procenta.

ČSÚ zveřejnil také vývoj cen v dovozu a vývozu za červen. Meziročně vývozní ceny stouply o 3,4 procenta a dovozní o 5,1 procenta, přičemž rozhodující vliv na to mělo jako o měsíc dříve zdražení minerálních paliv, zejména elektřiny, plynu a ropných výrobků.

V souvislosti s meziměsíčním vývojem uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš, že proti květnu posílila koruna vůči euru a k dolaru mírně oslabila, meziročně však vůči oběma měnám posílila. Vývozní ceny tak vzrostly o 0,6 procenta a dovozní o 1,2 procenta proti květnovým cenám. „Ve vývozu i dovozu pokračoval značný růst cen minerálních paliv a ostatních surovin, což je zvlášť patrné v meziročním srovnání. Významně rostly ceny ropných výrobků, elektřiny, plynu, železa, oceli, kovového odpadu a dřeva,“ doplnil Klimeš.

Inflace podporuje scénář dalšího růstu sazeb ČNB

Červencová meziroční inflace byla nad očekáváním trhu a podporuje scénář dalšího růstu úrokových sazeb České národní banky. Shodli se na tom analytici. „Centrální instituce reagovaly na pandemii rozhazováním peněz na všechny strany. Ve stejné době se však pozastavovaly výrobní kapacity, což snížilo množství produktů na trhu. Nemůžeme se proto divit, že nyní narůstá inflace,“ uvedl ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Češi se musí připravit na inflaci, jakou dlouho nezažili. Tím hůře jim bude, že se nyní potkají citelná inflace s velmi chabě úročenými vklady v bankách,“ souhlasil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ceny podle analytika skupiny Natland Petra Bartoně dále porostou s tím, jak se začne ještě více projevovat zdražování materiálů. „Zatím se projevuje jenom v cenách pohonných hmot, ty mají do spotřebního koše měřícího inflaci nejblíže,“ dodal.

Podle viceguvernéra České národní banky Marka Mory musí bankéři dbát na to, aby vrátili inflaci zpět k dvouprocentnímu cíli. Předpokládá tak právě zvýšení úrokových sazeb. I pokud by se tak stalo ihned, potrvá nejméně půl roku, než zásah bude patrný. Zpátky ke dvěma procentům by inflaci chtěl dostat ke konci příštího roku. „Cílem naší politiky je, aby lidé méně utráceli a více spořili,“ říká Mora.

Vyšší ceny trápí i další země EU

Inflační tlaky jsou patrné nejen v české ekonomice, ale napříč středoevropským regionem včetně Německa, uvedl ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. „Jestliže v Česku inflace v červenci vyšplhala na 3,4 procenta, tak Maďarsko hlásí za červenec inflaci 4,6 procenta a v Polsku se meziroční růst cen vyšplhal dokonce na pět procent. Německo hlásí meziroční inflaci 3,8 procenta,“ upřesnil Jáč.

Česká republika a také Maďarsko mají podle něj relativně lepší šanci dostat cenové tlaky pod kontrolu, neboť tamní centrální banky začaly zpřísňovat měnové podmínky skrze zvyšování úrokových sazeb, což by inflaci v horizontu jednoho roku mělo začít tlumit.