ECB se připravuje na řecké vale eurozóně, píše Spiegel

Frankfurt - Dnešní klíčové jednání o osudu Řecka v eurozóně ještě ani nezačalo, Evropská centrální banka se už ale připravuje na případný nejhorší scénář. Napsal to německý týdeník Der Spiegel. Zaměstnanci prý vyhodnocují, jak by se skupina jednotné evropské měny s odchodem Řecka vypořádala. Sama banka zatím informaci odmítla komentovat.

Spiegel článek zveřejnil několik hodin před mimořádným jednáním ministrů financí eurozóny o návrhu Atén na prodloužení finanční pomoci pro Řecko. Podle politologa Petra Robejška jde hlavně o symbolický tlak na řeckou vládu. Německo nový návrh od Řecka považuje za nedostatečný, což dnes odpoledne zopakovala také kancléřka Angela Merkelová. Současný mezinárodní záchranný program pro Řecko vyprší za týden v sobotu. Bez peněz od věřitelů by zemi mohl hrozit státní bankrot.

Mezinárodní měnový fond údajně považuje případný odchod Řecka z eurozóny pro zbytek měnové unie za zvládnutelný. Evropané v posledních letech vybudovali ochranná opatření, která by měla zabránit rozšíření krize na ostatní země. Pro Řecko by byl přitom odchod z měnové unie spojen s podstatně většími náklady, než kdyby země měla pokračovat v požadovaných reformách, odhaduje prý také MMF.

Podle řady českých ekonomů ale nakonec Řecko se svými věřiteli najde kompromis. „Řecko přijme skoro všechny podmínky, které přijmout nechtělo, a to výměnou za naději, že se mu podaří během následujících šesti měsíců vyjednat změny v programu pomoci,“ odhaduje analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Tento scénář ovšem neznamená podle něj vyřešení problému řeckého dluhu, nýbrž jeho odložení. I podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy nakonec se 70procentní pravděpodobností dojde k dohodě mezi Řeckem a věřiteli. „Zdá se, že vůle po konsensu na řecké straně sílí a věřitelé mu stále zůstávají otevřeni.“

ECB
Zdroj: Uwe Zucchi/ISIFA/EPA

Vklady z řeckých bank mizí ve velkém

Za poslední desítky hodin rekordně zrychlil odliv vkladů z řeckých bank. Jen ve středu a ve čtvrtek tamní bankovní domy opustila celkem miliarda eur (27,5 miliardy korun). Řecká národní banka ale tvrdí, že odliv vkladů je pod kontrolou. Řecko je v nejistotě kvůli složitému vyjednávání o prodloužení finanční pomoci. Se současným návrhem nesouhlasí zejména Německo.

Ve středu i ve čtvrtek denní odliv vkladů z bank přesáhl 500 milionů eur. Jde zatím o nejhorší úroveň od začátku roku. Za celý leden opustilo řecký bankovní systém podle odhadu 12 miliard eur. V únoru ale údajně odliv mírně zvolnil. Podle čtvrteční zprávy Reuters odtékalo v předchozích dnech z řeckých bank údajně 300 milionů až 500 milionů eur (až 13,7 miliardy Kč) denně. 

Řecké úspory
Zdroj: Orestis Panagiotou/ISIFA/EPA

V Řecku je v pondělí státní svátek, kterým začíná období půstu v ortodoxní křesťanské církvi. Před nadcházejícími třemi dny volna je ale prý mezi Řeky patrná nervozita. Někteří totiž nezapomněli na kapitálové kontroly, které na jaře 2013 během dlouhého víkendu zavedl Kypr, tvrdí jeden ze zdrojů.

Robejšek: Nejlepší řešení? Ještě o víkendu vrátit řeckou drachmu (zdroj: ČT24)

V některých zemích zaznívají návrhy, aby se příští týden uskutečnil zvláštní summit EU věnovaný Řecku. Jeho konání nevyloučil například eurokomisař Günther Oettinger, podle mluvčí německé vlády ale žádné konkrétní plány ještě na stole nejsou. Řecko v žádosti o prodloužení pomoci mimo jiné slibuje, že bude splácet své dluhy, udržovat vyvážený rozpočet během půlroku pomoci, bojovat proti daňovým únikům a proti korupci a bude se snažit nastartovat ekonomiku.

Německá vláda však žádost odmítla téměř okamžitě s tím, že návrh neodpovídá kritériím dohodnutým na pondělním jednání euroskupiny. Atény ale oznámily, že už učinily vše, co je v jejich silách, ve snaze o nalezení kompromisu.