Češi darovali 173 tun jídla lidem v nouzi, třikrát víc než loni

Praha – Téměř třikrát více potravin než při loňském prvním ročníku, taková je bilance Národní potravinové sbírky, do které lidé a firmy darovali během soboty 173 tun jídla pro potřebné. Jednotlivci nakoupili 146 tun potravin, firmy 25,5, tuny a 1,6 tuny věnovali lidé přes internet. Loni během prvního ročníku se vybralo 66 tun. Letos se do akce zapojilo třikrát více obchodů a více než 2000 dobrovolníků. Vybrané jídlo poputuje do potravinových bank, které je pak rozdělí potřebným.

Organizátoři spočítali, že vybrané jídlo vydá přibližně na 350 tisíc porcí. „Máme radost, kolik lidí Národní potravinová sbírka oslovila a jak silný a pozitivní ohlas mezi nakupujícími měla,“ uvedl Jakub Unger z pořádající organizace Byznys pro společnost.

Nejvíc potravin se v sobotu vybralo v Globusu na pražském Černém Mostě (3,6 tuny), mimo hlavní město pak v Tesku ve Vídeňské ulici v Brně (2,9 tuny). Mezi kraji celkově bylo nejvíce darů poskytnuto v Praze (38,5 tuny), následovali lidé v Jihomoravském kraji (19,5 tuny) a Moravskoslezském kraji (17 tun). V loňském roce bylo nejúspěšnější Tesco na pražském Andělu s 1,7 tuny potravin.

Například Potravinová banka Liberec získala ve sbírce přes 8,5 tuny jídla pro lidi v nouzi. Ve srovnání s loňskem, kdy lidé darovali 3,2 tuny, je to více než dvojnásobek. „Nejvíc věnovali zákazníci libereckého Globusu, odkud se odvezlo přes 1,5 tuny potravin,“ řekl předseda Potravinové banky Liberec Jiří Cerman a dodal, že takový úspěch ani nečekal, protože původně odhadoval, že by se mohlo vybrat kolem pěti tun jídla. Mezi darovanými potravinami vedou těstoviny.

Sbírka se snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15 procent obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny poputují k lidem v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení. „Načasování Národní potravinové sbírky je ideální, blížící se zima je obdobím, kdy naši klienti potřebují pomoci ještě více,“ uvedla Pavla Vopeláková z Armády spásy.

Prozatím řetězce ještě nevědí, zda se sbírka výrazněji projevila také na tržbách obchodů, kterých se do akce zapojilo přes 380. Darovat bylo možné v obchodech Kaufland, Penny market, Tesco, Globus, Albert a drogeriích dm nebo poslat jídlo přes portál damejidlo.cz.

Vybrané potraviny nyní poputují do Potravinových bank, což jsou občanská sdružení, která shromažďují od dárců potravinové i zemědělské přebytky, potraviny před datem spotřeby či takové, které nemohou jít do běžného prodeje, například mají poškozený obal či složení neodpovídá přesně informacím na obalu. Jídlo potom dál přerozdělují potřebným organizacím, které pomáhají lidem v nouzi.

Pro obchody je výhodnější potraviny vyhodit, to se může změnit

Firmy, ale i jednotlivci mohou posílat potraviny potřebným během celého roku. A díky příslibu ministerstva financí, že se z darovaných potravin nebude platit DPH, se očekává, že dárců přibude. „Víme, že zhruba od poloviny prosince bude platit nařízení, které umožní obchodům, aby ty potraviny darovaly efektivněji. Očekává se, že z dnešních zhruba dvě stě tři sta tun ročně se můžeme dostat klidně i k tisíci tunám,“ potvrzuje Unger.

Dosud bylo pro obchody výhodnější potraviny vyhodit, s novým nařízením, kdy se daň za darované potraviny bude blížit nule nebo bude zcela nulová, se může situace změnit. „V Evropě to zavedly státy jako Maďarsko, Francie, Dánsko – tak to chceme zavést i u nás, protože si myslíme, že je to nesmyslné opatření,“ říká ministr financí Andrej Babiš (ANO). Řetězce by tak mohly věnovat například potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo ty, které mají poškozený obal. V potravinových bankách ročně skončí zboží v hodnotě až 20 milionů korun. Pokud by obchody daň platit nemusely, mohlo by to podle odhadů být až sto milionů.