ČSOB stoupl zisk skoro o polovinu, i díky koupi zbývajícího podílu v Českomoravské stavební spořitelně

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl o 45 procent na 10,9 miliardy korun. K růstu zisku přispěla koupě zbývajícího 45procentního podílu v Českomoravské stavební spořitelně a přecenění dosavadního podílu. Objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o desetinu na 228,2 miliardy korun, podle informací ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky.

Čistý zisk skupiny ČSOB meziročně vzrostl jak díky růstu čistého úrokového výnosu, tak jednorázovému výnosu 2,1 miliardy korun plynoucímu z přecenění dosavadního podílu 55 procent v ČMSS v souvislosti s akvizicí zbývajícího podílu, dále díky jednorázovému výnosu z prodeje ČSOB Asset Management, z vypořádání staršího právního sporu a na základě dopadu konsolidace ČMSS.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl v prvním pololetí meziročně o tři procenta na 752 miliard korun, objem vkladů se snížil o pět procent na 978 miliard korun. Zvýšení úvěrového portfolia se opíralo zejména o růst hypotečních úvěrů, stavebního spoření, úvěrů pro malé a střední podniky a spotřebitelského financování. Objem vkladů klesl v důsledku nižšího objemu repo operací s institucionálními klienty.

Celková aktiva pod správou ČSOB vzrostla díky podílovým a penzijním fondům. Provozní výnosy banky stouply o 22 procent na 21,9 miliardy korun. Provozní náklady vzrostly o osm procent na 9,4 miliardy korun.

V meziročním srovnání stoupl počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví o 24 procent. Zvýšil se o 22 procent také počet mobilních bankovních transakcí. Významně tak stoupá počet klientů, kteří řeší finanční záležitosti prostřednictvím mobilního telefonu, uvedla banka.

Dobré výsledky předvedly i ostatní velké banky. České spořitelně vzrostl v pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 10,5 procenta na 8,7 miliardy korun. Provozní zisk stoupl ještě výrazněji, a to o 19,5 procenta na 11,3 miliardy korun. 

Čistý zisk Komerční banky pak za první pololetí letošního roku, očištěný o mimořádné položky, stoupl meziročně o šest procent na 7,2 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o pět procent na 16,2 miliardy.

UniCredit Bank v Česku a na Slovensku o 13 procent na 4,87 miliardy korun a Raiffeisenbank o 69 procent na 2,8 miliardy korun. Naopak Monetě Money Bank se snížil o 5,1 procenta na 2,01 miliardy korun.