Vrcholí jednání mezi USA a Mexikem. Američané vyhrožují zavedením cel, pokud soused nezastaví migranty

Mexiko se snaží odvrátit „migrační“ cla (zdroj: ČT24)

Do závěrečné fáze vstoupilo v pátek vyjednávání o clech mezi Spojenými státy a Mexikem. Pokud se Mexičanům nepodaří přesvědčit svého velkého souseda, že přijali efektivní opatření proti sílícím migračním vlnám, zavede od pondělí na jejich zboží dovážené do USA pětiprocentní clo. S pohrůžkou, že cla se mohou dále zvyšovat.

V Mexiku právě dozrávají maliny. Podnebí je tam pro ně ideální, cestu z keře do amerického supermarketu urazí i za jediný den. Stejně jako cukety, rajská jablka a hlavně avokáda. Jenže kromě kvality rozhoduje i cena. 

„Se clem 25 procent by už tyto produkty nemohly být na trhu v USA cenově dostupné. Americký zákazník by za ně tolik nezaplatil,“ uvedl ředitel mexického Úřad pro ochranu trhu Manuel Molano. 

Většina zeleniny a ovoce z mexických polí a sadů míří na sever. Ekonomika země je na jejich vývozu závislá.

Cla Migranti USA Mexiko
Zdroj: ČT24

A právě ekonomickým tlakem chce Washington donutit jižního souseda, aby ilegální migranty ze střední Ameriky zastavoval už při vstupu na své území a neumožňoval jim zkoušet proniknout přes americko-mexickou hranici dál na území USA. 

Počet zadržení ilegálních migrantů na americko-mexické hranici letos strmě roste. Minulý měsíc hlásila pohraniční stráž už přes 140 tisíc případů, nejvíc za poslední dekádu. Že je situace neudržitelná, si uvědomuje i jižní soused.

Přicházející migranti do USA
Zdroj: ČT24

„Chceme mít dobré sousedské vztahy s USA. Zároveň musíme chránit důstojnost Mexika,“ řekl mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Těmito slovy hájil vyslání šesti tisíc mužů Národní gardy na ochranu hranice s Guatemalou. Policie také začala ve velkém zatýkat ilegální imigranty, kteří se už do země dostali.

Podle Bílého domu ale současná aktivita mexické policie na zastavení ilegální migrace nestačí. Americká armáda proto posiluje současnou hraniční bariéru a prezident volá po co nejrychlejším vybudování dalších částí.

Podle některých analytiků by případná obchodní válka s USA mohla Mexiko uvrhnout do recese. Zasáhla by ale obě strany, na spotřebitele by dopadla zvýšením cen zboží. Před cly varovala například americká asociace dovozců čerstvých potravin. Podle agentury ČTK neskrývají obavy ani americké automobilky, které mají továrny v Mexiku.

Americký prezident Donald Trump v pátek odpoledne nečekaně naznačil i další cestu, jak se Mexiko může americkým clům vyhnout: vysokým nákupem zemědělských produktů z USA.