Tržní hodnota Microsoftu překonala hranici jednoho bilionu dolarů. Je opět v čele amerických firem

Americká nadnárodní společnost Microsoft se stala ve čtvrtek jednou ze tří firem v USA, jejíž tržní kapitalizace přesáhla hranici jednoho bilionu dolarů (23,1 bilionu korun). Před ní se tuto hranici podařilo překonat firmám Apple a Amazon, uvedla BBC.

Akcie Microsoftu v loňském roce stouply zhruba o třetinu díky růstu zájmu o cloudové služby. Od počátku letošního roku posílily o téměř 23 procent. Ve čtvrtek se jim podařilo překonat nové rekordy a po začátku obchodování si připsaly až 5,1 procenta. Microsoft se tak opět stal největší firmou v USA podle tržní kapitalizace, což je celková hodnota všech akcií, které společnost vydala. 

Microsoft ve středu po ukončení obchodování v USA oznámil, že jeho zisk ve fiskálním třetím čtvrtletí stoupl o 19 procent na 8,81 miliardy dolarů a příjmy o 14 procent na 30,57 miliardy dolarů. Zisk i příjmy překonaly odhady analytiků zejména díky zájmu o cloudovou službu Azure a software Office.

Tržní ocenění ve výši jednoho bilionu dolarů je něco, čemu investoři věnují velkou pozornost, pro samotný Microsoft to prý ale není nic mimořádného: „Toto je měřítko, které nikdo z vedoucích pracovníků nesleduje,“ uvedl podle serveru The Verge minulý týden marketingový ředitel Microsoftu Chris Capossela. „Nevysedáváme, abychom si plácli, když akcie stoupnou na nové maximum.“

  • Microsoft se největší americkou firmou podle tržní kapitalizace stal již v roce 1998.
  • Tuto pozici si držel až do začátku roku 2000, kdy splaskla takzvaná internetová bublina, což přineslo pád řady akcií technologických firem až k nule a krach mnoha firem.

Microsoftu pomáhá rozhodnutí generálního ředitele Satyy Nadelly snížit závislost na softwaru Windows pro osobní počítače a zaměřit se na služby cloud computing, tedy poskytování služeb či programů vzdálenými servery dostupnými z internetu. Nyní je Microsoft na tomto trhu dvojkou za firmou Amazon.

Když se do čela Microsoftu Nadella postavil v roce 2014, aby podnik oživil, činila tehdy tržní hodnota společnosti asi 315 miliard dolarů. V lednu 2017 se pak tržní kapitalizace poprvé od roku 2000 přehoupla přes půl miliardy dolarů

Microsoft v roce 1975 založili Paul Allen (zemřel v roce 2018) a Bill Gates. Agentura Bloomberg letos v březnu uvedla, že majetek Gatese, který kdysi býval nejbohatším člověkem světa, znovu dosáhl hranice 100 miliard dolarů. Gates se tak stal druhým členem klubu bohatých s majetkem přes 100 miliard dolarů, spolu se zakladatelem internetového obchodu Amazon.com Jeffem Bezosem.