Drahé hypotéky v březnu zlevnily. Oproti Slovensku se v Česku platí výrazně více

Události: hypotéky v březnu zlevnily (zdroj: ČT24)

Hypotéku v tuto chvíli splácí každý čtvrtý Čech. Ačkoliv v průměru teď úrokové sazby klesají, stále jsou v Česku statisíce lidí, kterých se tato novinka vlastně vůbec netýká. Jednoduše proto, že žádnou hypotéku nedostanou.

Záznam v nějakém registru dlužníků má 620 tisíc dospělých. A nemusí to znamenat přímo exekuci, stačí pozdní zaplacení splátky úvěru nebo účtu za telefon. Nejvíce neplatičů je v Ústeckém kraji. Banky do těchto registrů nahlíží a kvůli záznamu často hypotéku zamítnou.

Kde je nejvíce dlužníků
Zdroj: ČT24

„Kde je nižší finanční gramotnost, kde jsou nižší příjmy, tak je větší zadlužení a logicky tím pádem se tam méně staví a prodává se méně bytů na hypotéky,“ uvedl mluvčí sdružení Solus Miroslav Beneš. 

Ve srovnání s okolními zeměmi se Češi příliš radovat nemohou. Sousedé mají hypotéky několikanásobně levnější. Platí to v Německu, ale i na Slovensku. 

  • Průměrná úroková sazba hypoték v březnu klesla nejrychleji za poslední čtyři roky. Aktuálně je na 2,9 procenta.
  • Snížení do bank přilákalo víc klientů. Hypotéku si v březnu vzalo přes 6,5 tisíce lidí, což je výrazně víc než v únoru. Průměrná částka, kterou si teď Češi půjčují, je zhruba 2,214 milionu korun. Financují tak nejen koupi domu, pozemku nebo bytu, ale také rekonstrukce.

Slováci mají hypotéku o polovinu levnější, banky lákají na úrok okolo 1,25 procenta. Rozdíl je velký kvůli jiné politice centrálních bank, ale i kvůli místní konkurenci. Úrok ovlivňuje i samotnou měsíční splátku, na Slovensku může klient platit i o několik tisíc méně.

„Sazba ČNB, od které my si půjčujeme, je 1,75 a na Slovensku je to nula,“ uvedl člen představenstva Hypoteční banky Vladimír Vojtíšek. 

I mezi samotnými bankami v Česku je rozdíl. Některé svoje úroky stále ještě zvyšují, ačkoliv trend je opačný. Analytici proto radí nabídky pečlivě porovnat. Ty, které začínají trojkou, vůbec nebrat. 

Řadě lidí, kteří na hypotéku nedosáhnou, zbývá pronájem. To je ale ekonomická nevýhoda, protože pronájmy rostou stále rychleji. Třeba v Plzni jsou teď nejdražší za poslední dva roky.

Pronájmy v Plzni
Zdroj: ČT24